Hrvatski radio

Treći program

Nan Shepherd: Živa planina I

03.03.2022.

09:20

Autor: Leonardo Kovačević

Scotland Highland

Scotland Highland

Foto: Paul Edney / Pixabay

U emisiji Mikrokozmi poslušajte prvi dio putopisnog eseja škotske spisateljice Nan Shepherd "Živa planina", u prijevodu Branislava Oblučara. Tekst je ulomak iz istoimene knjige iz 1977. godine – koja će uskoro biti objavljena i u Hrvatskoj, u izdanju Mozaik knjige. 


No, znamenita škotska pjesnikinja Nan Shepherd knjigu je napisala još četrdesetih godina, za vrijeme Drugog svjetskog rata. "Živa planina" ujedno je lirski opis šetnji i boravka na škotskom planinskom masivu Cairngorms i filozofskih opažanja o životu u divljini. 

Ulomak iz emisije. 


- Gurnula sam prste u vodu, bila je hladna. Slušala sam vodopad sve dok ga više nisam čula. Pustila sam oči da putuju od obale do obale vrlo sporo i bila zadivljena širinom vode. Kako sam mogla previdjeti tako veliko jezero, na 900 metara visine, kliznulo u ovaj cirk koji je bio samo jedan od triju na ovoj strani planine koja je bila tek jedan komad visoravni. I drugi put sam pustila oči da putuju površinom, polagano, od obale do obale, počevši od mojih nogu pa sve do klisura. Nema boljega načina za naslađivanje prostranstvom vodene površine. 


Ovo mijenjanje fokusa, kretanje oka dok gleda stvari koje se ne kreću, produbljuje osjećaj za vanjsku stvarnost. Nepokretne stvari tada se mogu uhvatiti u samom činu postajanja. Uslijed tako jednostavne kretnje kao što je promjena položaja glave, može se pojaviti drugačiji svijet. Spustite glavu, ili još bolje, okrenite se od onoga što gledate, raširite noge i sagnite se dok ne vidite svijet naopačke. Kako je postao nov! Od najbližih grančica vrijesa do najudaljenijih nabora zemlje svaki se detalj uzdiže, jednako važan. Ni na jedan drugi način golim okom nisam vidjela da je zemlja okrugla. Dok promatram, ona savija leđa, i svaki se sloj krajolika kostriješi – no riječ kostriješi sadrži previše komešanja za ono što označava. Detalji više nisu dio neke skupine u slici kojoj sam žarište, jer žarište je svuda. Ništa se ne odnosi na mene, promatračicu. Ovako zemlja zacijelo vidi samu sebe.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Mikrokozmi

U emisiji pokušavamo, uz pomoć domaćeg ili stranog putopisnog eseja, pokušavamo posredovati osjećaj putovanja ili jednostavno iskustvo novog ili već dobro poznatog prostora, bilo da je riječ o nekoj ulici, trgu ili gradu i pokrajini.

Poslušajte u Slušaonici