Hrvatski radio

Treći program

Palača HAZU - od izgradnje do sadašnje obnove

19.01.2023.

13:33

Autor: HRT

HAZU

HAZU

Foto: HAZU / HRT

Maja Peterlić razgovara s Mladenom Obadom Šćitarocijem, akademikom i arhitektom, tajnikom razreda za likovne umjetnosti Akademije, zamjenikom predsjednika radne skupine za obnovu zgrada HAZU, s dr. sc. Irenom Kraševac iz Instituta za Povijest Umjetnosti, jednom od autorica konzervatorskog i restauratorskog elaborata o palači HAZU (i još 5!), s dipl. inž. arhitekture Petrom Tončić Lipovšćak, koordinatoricom projekta obnove, te s Ivanom Gržinom, kustosicom Strossmayerove galerije starih majstora, o povijesti, važnosti i značaju palače HAZU te o njezinoj obnovi nakon potresa 2020. 

Današnju emisiju posvećujemo palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jednome od ključnih arhitektonskih spomenika grada Zagreba, historicističkoj zgradi koja je svojom ljepotom, funkcijama i aktivnostima od svojega utemeljenja do danas ostavila neizbrisiv trag u kulturi glavnoga hrvatskoga grada.

 Kao sjedište hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te dom Strossmayerove galerije starih majstora, palača HAZU sinonim je za znanstveni i umjetnički život Republike Hrvatske. Sama je palača pretrpjela oštećenja u potresu koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. Zahvaljujući hrvatskim i europskim financijskim potporama i angažmanu grada Zagreba, otvorenjem gradilišta pri palači, 12. prosinca 2022, započela je njezina konstrukcijska obnova.

 U današnjoj ćemo emisiji, uz osvrt na povijest, nastanak, funkcije, i dosadašnje intervencije na palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, progovoriti o tijeku obnove ove zgrade, nekim iznimnim otkrićima koja su se pojavila tijekom izvođenja radova, te izazovima koje ona postavlja pred ovakvu javnu i reprezentativnu zgradu, a također ćemo ukazati i na širu problematiku kako pristupiti obnovi jedne povijesne zgrade koja čini kulturni identitet mjesta, te pokušati je smjestiti u kontekst modernih zahtjeva kako po samu palaču, tako i po Akademiju kao instituciju.

 O svemu ovome danas razgovaramo s Mladenom Obadom Šćitarocijem, akademikom i arhitektom, tajnikom razreda za likovne umjetnosti Akademije, zamjenikom predsjednika radne skupine za obnovu zgrada HAZU, s dr. sc. Irenom Kraševac iz Instituta za Povijest Umjetnosti, jednom od autorica konzervatorskog i restauratorskog elaborata o palači HAZU (i još 5!), s dipl. inž. arhitekture Petrom Tončić Lipovšćak, koordinatoricom projekta obnove, te s Ivanom Gržinom, kustosicom Strossmayerove galerije starih majstora i jednom od autorica virtualne izložbe galerije "Sjat' će ti ime za velike čine".


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Okrugli stol ponedjeljkom

„Okrugli stol“ se bavi pitanjima s područja društvenih i prirodnih znanosti, otvara teme aktualnih kulturalnih i društvenih fenomena, o kojima kroz dijalog i polemiku razgovaraju stručnjaci s određenih područja.

Poslušajte u Slušaonici