Riječi i riječi

Riječi i riječi

Emisija "Riječi i riječi" objavljuje kratke prozne tekstove hrvatskih književnica i književnika u žanru kratke priče, mikro eseja, dnevničkog zapisa ili pjesme u prozi. Autori su afirmirana imena književne scene, ali daje se prostora i mladim i novim glasovima.

Tekstovi su popraćeni glazbom, a interpretiraju ih spikerice i spikeri HRT-a.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Četvrtak, 15.11.2018 10:30

Emisija 15.11.2018.

Marko Gregur:"Miljana" Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) Piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u časopisima u desetak stranih zemalja . Dobitnik je više nagrada među kojima su: nagrada "Ivan vitez Trnski", "Ulaznica" te nagrada "Prozak". Objavio je zbirku poezije Lirska grafomanija, zatim zbirke priča Peglica u prosincu i Divan dan za Drinkopoly te roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz za koji je kritika ustvrdila da je sjajan roman, rezultat autorove samodiscipline, ali i njegova unutarnjeg razvoja . Nedavno mu je objavljen i drugi roman "Mogla bi se zvati Leda". U emisiji se predstavlja kratkom pričom naslovljenom "Miljana", koja na specifičan način obrađuje temu slobode, što je tema koju smo u sljedećih mjesec dana zadali nekolicini hrvatskih književnica i književnika.

HRT – HR 3 — Četvrtak, 08.11.2018 10:30

Dragocjenost - Jelena Zlatar Gamberožić, Riječi - Tihomir Mraović

Jelena Zlatar Gamberožić, rođena 1982 . hrvatska spisateljica i znanstvenica, predstavit će se kratkom pričom "Dragocjenost", koja žanrovski pripada bajkama. Autorica je do sada objavila pet knjiga, jednu znanstvenu i četiri beletrističke: "Ticala", "Odjavnu kartu" , "Slijepu točku" te "Strani gradovi". Tihomir Mraović, rođen 1961. godine u Karlovcu. Piše romane, drame, priče, pjesme, eseje, filmske, televizijske i strip scenarije. Objavio je petnaestak knjiga, od kojih izdvajamo " "Priče iz paralelnog svijeta", "Copyright snova", "Pjesma digitalnih ljubavnika" i " Šapat druge dimenzije" . Predstavlja se kraćim proznim zapisima, naslovljenim "Riječi".

HRT – HR 3 — Četvrtak, 01.11.2018 10:30

Tišinu molim - Igor Rajki, Zidovi - Aida Bagić

Aida Bagić rođena je 1965. u Zagrebu. Diplomirala je opću lingvistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirala političke znanosti na Sveučilištu Massachusetts, u Amherstu, SAD. Objavila je zbirke pjesama "Ako se zovem Sylvia" i "Tijela su laka meta" te kratkih proza "Znam li ja gdje živim" . U emisiji se predstavlja kratkim zapisima o posebnim trenucima u svakodnevici, kao što je doživljaj ptica, ili žene koja pjeva. Igor Rajki (Zagreb, 1965). Objavio je dvadesetak knjiga proze, kratkih priča ili romana, među kojima su Katalog o božjim dostavljačima , Pravilnik o stvaranju predodžbi, Nebeska semantika , Dobro izgledaš , Detektor istine i Puteni nametnik. U emisiji se predstavlja tipično rajkijevski zaigranim tekstom o raznolikim zvukovima koji zvone posvuda oko nas u našoj svakodnevici.

Najave

Riječi i riječi

Četvrtak, 22.11.2018. 10:30 - 11:00

Zoran Roško rođen je 1960. u Šibeniku. Piše eseje, kritike i prozu. Objavio je knjigu teorijskih tekstova Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla : reklame postojanja i halucinogene istine : ...

Riječi i riječi
Četvrtak, 29.11.2018. 10:30 - 11:00

Sve najave