Hrvatski radio

Treći program

Kratke priče iz morskog podneblja

02.02.2022.

19:54

Autor: Irena Matijašević Radović

Čamac, otok, more

Čamac, otok, more

Foto: Hrvatski radio / HRT

U emisiji Riječ i riječi objavljujemo premijerno dvije kratke priče iz morskog podneblja.

Priču „Tihi anđeo“ o savršenoj nedjelji, koju slučajno sakupljeno društvo provodi u prirodi, priča nam Stanislava Nikolić Aras.

Bila je nedjelja, sjedili smo na terasi stare, kamene kuće na otoku. Do kuće smo se uspeli uzbrdicom, uličicama koje su vijugale između oštrih kutova zatvorenih kuća, ostataka gospodarskih zgrada, konoba i malih vrtova utisnutih u dvorišta poput pregača. Vrtovi su ljupko nudili tamne listove kupusa, ostatke ocvalih krizantema privezanih za ograde, krošnje ukrašene narančama i limunima. Bila je kasna jesen i otok je navukao na sebe sivu kabanicu.

Stanislava Nikolić Aras, Tihi anđeo

„Čamac“, priča Marine Šur Puhlovski, koja kroz povijest jednog čamca označava vrijeme jedne ljubavne veze.

Pa kad joj je on – dvadeset godina nakon što su se upoznali – objavio da će prodati čamac, telefonom, kako su se čuli kad ne bi boravili zajedno, to je doživjela kao da joj je opalio šamar. Jedan jedini, prvi i posljednji, neponovljiv. Nakon kojeg se više ništa neće dati izgladiti, vratiti se na staro, kao da ju je udario ne rukom, nego sjekirom, kojom joj je odsjekao glavu. Nije bilo šamara, ni sjekire, niti prisustva osim glasa, ali ubojstvo je bilo izvršeno. Promjena je nastupila.

Marina Šur Puhlovski, Čamac

Emisiju Riječi i riječi ne propustite poslušati, 3. veljače, od 10:30 na Trećem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Riječi i riječi

Emisija "Riječi i riječi" objavljuje kratke prozne tekstove hrvatskih književnica i književnika u žanru kratke priče, mikro eseja, dnevničkog zapisa ili pjesme u prozi. Autori su afirmirana imena književne scene, ali daje se prostora i mladim i novim glasovima.

Poslušajte u Slušaonici