Hrvatski radio

Drugi program

22:15 / 30.05.2022.

Autor: Airplay Radio Chart

Harry Styles srušio rekord prodaje vinila, pjesma "As It Was" predvodi Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla "As It Was"

Službena naslovnica singla "As It Was"

Foto: Columbia - Menart / Columbia - Menart

Najpopularnija strana pjesma domaćeg radijskog etera treći tjedan yaredom je "As It Was" Harryja Stylesa. Singl britanske glayzbene zvijezde predvodi listu ARC 100, a njegov album "Harry's House" je u svega tri dana boravka na tržištu, objavio je Billboard, ostvario najbolji tjedni rezultat za jednu vinilnu ploču u modernoj eri odnosno od 1991. godine naovamo. Podaci koje je dostavio Luminate pokazali su da je vinil ostvario tiražu veću od 146 tisuća primjeraka. Prijašnji rekord držala je Taylor Swift s prodanih 114 tisuća primjeraka ploče 'Red (Taylor's Version)' krajem studenog prošle godine. 

Korak do vrha Airplay Radio Charta treći tjedan zaredom nalazi se duet "Bam Bam" u izvođenju Camile Cabello i Eda Sheerana, a na trećem mjestu je suradnja "In the Dark" koju potpisuju Purple Disco Machine i Sophie and the Giants. Charlie Puth spustio se za jedno mjesto s pjesmom "Light Switch" i nalazi se na broju četiri dok su se skokom od četiri mjesta na broj pet popeli David Guetta, Becky Hill i Ella Henderson s plesnom pop suradnjom "Crazy What Love Can Do". Lista ARC 100 donosi rezultate mjerenja emitiranja stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica, a aktualno izdanje objavljeno je s datumom od 30. svibnja.


U tjednu kada treći puta predvodi Službenu radijsku listu u Hrvatskoj s pjesmom "As It Was", Harry Styles je debitirao a prvom mjestu američke liste albuma. Ploča 'Harry's House' ostvarila je rezultat ekvivalentne prodaje veći od pola milijuna primjeraka, objavio je Billboard. Radi se o četvrtom albumu koji je, u zadnjih godinu i pol, ostvario ovu respektabilnu brojku u jednom tjednu, dodaje se. Podaci koje je dostavio Luminate govore kako se radi o najprodavanijem tjednu za jedan album u ovoj godini i ploči koja je ostvarila najbolji rezultat od lanjskog albuma '30'. Adele je tada ostvarila tiražu od 839 tisuća, a Harry Styles se zaustavio na 521 tisuća i 500 primjeraka. Uz to, Harry Styles je srušio rekord tjedne prodaje vinilnog izdanja u modernoj eri mjerenja.


Album 'Harry's House' je treći samostalni album Harryja Stylesa koji je dospio do prvog mjesta u Sjedinjenim Državama i treći album u njegovoj karijeri. Da bi ostvario ovaj rezultat, Harry Styles je ostvario niz ciljanih promotivnih akcija iz fundusa marketinških alata glazbene industrije. Rock zvijezda je imala dogovorenu stratešku suradnju sa servisom Apple Music. Kako navodi Billboard, Harry Styles je gostovao kod Zanea Lowea i snimio jednosatni interview, a njegov promotivni koncert 'One Night Only in New York' iz Arene UBS uživo se streamao u okviru servisa. Istovremeno, 24 sata programa globalnog radija Apple Music 1 bila su posvećena isključivo Harryju Stylesu. Jednako tako, Harry Styles je gostovao kod Howarda Sterna na Sirius XM-u i u jutarnjem televizijskom news and talk showu "Today" američke mreže NBC.


Istovremeno, ploča Harryja Stylesa ostvarila je najbolji rezultat u ovoj godini za izlazni tjedan jednog albuma u Velikoj Britaniji ostvarivši rezultat od 113 tisuća chart primjeraka, govor epodaci Službene britanske liste. U Velikoj Britaniji je Harry Styles ostvario The Official Charts Double odnosno istovremeno se našao na prvom mjestu liste albuma i liste singlova. Na prvom mjestu Službene liste singlova u Velikoj Britaniji, pjesma 'As It Was' se nalazi osmi tjedan u nizu. Harry Styles je i u Velikoj Britaniji održao promotivni koncert. Radi se o nastupu 'One Night Only in London'.


Prema podacima koje je prikupila Wikipedija, album Harryja Stylesa zauzeo je prva mjesta top-lista albuma u Australiji, Belgiji, Nizozemskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Litvi, Novom Zelandu, Norveškoj, Škotskoj, Švedskoj i Švicarskoj. Ploča 'Harry's House' trenutno zauzima i broj jedan najstreamanijih albuma hrvatske publike na servisu Apple Music. Album je objavljen u formatima kasete, CD-a, digitalnog downloada, albuma na streamingu i vinilne ploče, a ukupan rezultat procjene glazbene kritike na agregatu Metacritic iznosi 84 od 100 postotnih bodova.


Harry Styles je moderno rock ime omiljeno u svjetskoj glazbenoj zajednici i čovjek koji će se rado društveno angažirati. Podržat će Black Lives Matter ili biti protiv BREXIT-a. Borac je za prava LGBT+ zajednice, ali i umjetnik koji će obilježiti Svjetski dan mentalnog zdravlja i time skrenuti pozornost na ovo važno globalno pitanje. Njegov slogan je 'Treat People with Kindness', a na predsjedničkim izborima u Sjeinjenim Državama podržao je Joea Bidena.


Ljeto kuca na vrata i pjesme u radijskoj rotaciji postaju sve plesnije i sa sve više osvježavajućeg bezbrižnog sadržaja, a sve to očituje se i u preraspodjeli mjesta na Airplay Radio Chartu. Među prvih četrdeset, smjestilo se čak 37 brzih pjesama, uglavnom plesnog-pop, house-pop ili pop žanra, a najveći skok među četrdeset - za osam mjesta prema naprijed - ostvarila je Lizzo sa singlom "About Damn Time" i smjestila se na 21. mjestu. 


Jedina dva noviteta u Topu 40 onose odjek finalne večeri Eurosonga. Jedan od tih noviteta pobijedio je na natjecanju, a drugi je predstavljen u show programu. Taj prvi je "Stefania" ukrajinskog Kalush Orchestra i on je najviši novi ulaz liste ARC 100 (hot shot debut), ali i najviši novitet među četrdeset (hot airplay), smješten na 32. mjestu Onaj drugi pripada grupi Maneskin odnosno njihovu singlu "Supermodel" (br. 33).


Interes za pjesme izvedene na ovogodišnjem Eurosongu sličan je onome koji je vladao za pjesme s prošlogodišnjeg natjecanja, navodi Luminate u analizi rezultata streaminga na globalnoj razini. Najtraženija je pobjednička pjesma 'Stefania', a odlično prolaze i predstavnici Španjolske (Chanel), Švedske (Cornelia Jacobs) i Norveške (Subwoolfer). Na listama Global 200 i Global 200 Excl. U.S. magazina Billboard debitirala je i pjesma sastava Maneskin.


Novitet na listi ARC 100 bilježe još i Nathan Dawe feat. Ella Henderson, Dermot Kennedy, Oliver Heldens feat. Nile Rodgers & House Gospel Choir i OneRepublic.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.