Hrvatski
radio

O postaji - HRT - HR 2

HRT - HR 2 logo

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT - HR 2), radijski kanal HRT-a; emitirati je počeo u travnju 1964. kao drugi kanal RZ-a od 7,00 do 19,30 sati (u večernjim je satima na istoj mreži emitiran III. program). Pokrenut je kao “ležerniji” program s mozaičnim, zabavnim emisijama uživo, javljanjima s terena, kontakt emisijama i povratnim informacijama slušatelja, po uzoru i u suradnji s europskim radijskim kanalima ako što su Radio Luxemburg i Radio Monte Carlo.


Prepoznatljiv je postao po emisijama Radio Jadran, Taksi za Babilon (V. Šiljak, Z. Zmazek, D. Silobrčić), Crvena Jabuka i 25. sat (P. Vukelić), Sunčani sat (Z. Đurin), Eppur si muove (A. Uvodić), Meridijan 16 (D. Grin), Zeleni megaherc (V. Šiljak, B. Vondraček, M. Mihaljević, S. Šarunić), Sportski mikrofon (I. Jurišić), Porodica Veselić (I. Gavrilović), Pod starim i novim krovovima (D. Britvić), Susreti i poznanstva (I. Ostoja). Cjelodnevno emitira od 15. V. 1989, kad je III. program dobio svoju frekvenciju, a V. Šiljak sa suradnicima osmišljava večernji program Na drugom super. Od 1995. emitira 24 sata, a 2013. postaje nacionalna radijska mreža mozaičnih zabavnih i sportskih sadržaja, govornih emisija koje prate dnevne događaje, kulturu, umjetnost i znanost, autorskih uradaka koji tematiziraju društveni život.


Informativno medijski servis HRT-a uređuje Novosti, koje se emitiraju na puni sat i 30 minuta tijekom dana, a Jutarnja kronika preuzima se s I. programa. Brze i prometne informacije te izvješća Hrvatskoga autokluba prepoznatljivost su programa. 


Među najpopularnijim su emisijama satirična Globotomija (N. Čikara, voditelji M. Fodor i A. Tomović), talk show Gladne uši (Lj. Grgurić Grga), iz tjedna u tjedan s temama aktualnih događaja, Homo sapiens (Ž. Ogresta), u kojem gostuju osobe iz javnog života sa svojim životnim pričama, potom najpoznatija emisija o svemiru u hrvatskom radijskom prostoru Andromeda (T. Devčić), a specifičnost je programa povezanost s vozačima u prometu u Konvoju (D. Družinec Ricijaš). Okosnicu glazbenih sadržaja čine suvremena domaća i strana pop i rock glazba u autorskim emisijama različitih žanrova: Zvjezdana prašina (D. Majnarić), Dolcevita Povratak u budućnost (R. Mareković).


Drugi program Hrvatskoga radija slušateljima nudi ležeran cjelodnevni zabavni mozaični sadržaj. Od komercijalnih postaja razlikuje ga to što se na svoj način bavi cjelokupnim spektrom javnih tema i odgovara na sve javne potrebe. Programskom koncepcijom Drugi program prati slušateljev dnevni ritam: ujutro i prijepodne isprepliću se najave dnevnih događanja, korisne informacije i dinamična glazba. Prioritet su nacionalni informativni sadržaji, servisne informacije o vremenu i prometu (cijeli dan emitiraju se redoviti i izvanredni izvještaji Hrvatskog autokluba o stanju na cestama), obavijesti o funkcioniranju javnih službi, predstavljanje manjinskih tema (rodnih, nacionalnih i drugih manjinskih skupina) i udruga, aktivista civilnog društva. Regionalne postaje Hrvatskoga radija na ovom programu cijeloj Hrvatskoj predstavljaju svoje posebnosti i zanimljive informacije od šireg javnog interesa. 


Poslijepodne Drugoga programa počinje emisijom Drugi dio dana koja donosi aktualne događaje, a nastavlja se smirivanjem dana autorskim glazbenim emisijama naših priznatih kritičara i "krojača" domaće glazbene scene. Predvečerje i večer često donose sportske prijenose uz obilje glazbe.


Svake večeri u tjednu dan završavamo drugim glazbenim žanrom, od opere i jazza do popa i rocka, uvijek na ležeran i slušateljima Drugog programa prilagođen način. 


Glavna urednica Drugoga programa je Jadranka Rilović. 

 

Frekvencije emitiranja HRT - HR 2