Moj izbor

Moj izbor

Emisija "Moj izbor" pokušava osvijetliti poetike, saznati stvaralačke razloge i portretirati svakoga gosta, kroz razgovor o njegovim djelima, njegovim ukusima ili glazbenom izboru. Svaki gost bira pet skladbi, a doznajemo kako ostale grane umjetnosti utječu na spisateljsku inspiraciju ili sumnju.

S obzirom dana to da se emisija emitira uživo, razgovor ima svoju dinamiku i svoje zakonitosti; kreće se od neformalnih momenata do suštinskih pitanja za svakog umjetnika, u jednoj se emisiji uspijevaju čuti različiti glasovi i stanja, različite generacije i poetike.

S piscima i to prva tri petka u mjesecu, u terminu od 18.00 do 19.00 razgovara Ivica Prtenjača, a posljednji petak u mjesecu razgovara Siniša Labrović. Emisija se reprizira nedjeljom od 11.00 - 12.00.

 

 

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Nedjelja, 11.04.2021 11:00

Emisija 11.04.2021.

Gost je Siniša Golub okolišni aktivist i publicist, fotograf i prevoditelj. Siniša Golub je međimurski okolišni aktivist, publicist i pokretač brojnih projekata u zaštiti prirode i okoliša. Magistar primarnog obrazovanja (diplomirani učitelj) i magistar znanosti na području upravljanja zaštićenim područjima (Management of protected areas; Alpe-Adria University, Klagenfurt). Osnivač je udruge ZEO Nobilis, urednik prve fotomonografije regije Međimurje u 21. stoljeću. Bavi se pisanjem i fotografijom, te redovno objavljuje stručne i popularne članke u hrvatskim časopisima. Pokretač časopisa NOBILIS, časopisa Međimurje:Sjever, te autor ili urednik desetak knjiga zavičajne tematike. Veliku količinu energije uložio je u lobiranje kad je rijeka Mura bila u procesu izglasavanja zaštite. Autor prve hrvatske knjige o rijeci Muri. Tijekom 2010. godine, zajedno s kolegama snimio je nekoliko dokumentarnih filmova o rijeci Muri i Dravi te o prirodnim vrednotama Međimurja. Aldo Leopold, američki prirodoslovac i praktičar u zaštiti divljine, Golubov je najveći uzor. U gusto naseljenom Međimurju otkrio fenomen bokaža, koji prema svim teorijama razvoja tu više ne bi trebao biti nazočan u prostoru. Za hrvatski časopis Meridijani piše serijal o američkim nacionalnim parkovima te priprema knjigu za travanj 2018. godine. Taj dio publicističkog rada vezan je uz istraživanje američkih parkova koje je počelo 2000. godine njegovim radom u Nacionalnom parku Denali, Aljaska, a nastavljeno kroz posjet ostalim parkovima kontinentalnog dijela SAD-a, njih tridesetak od ukupno 60 proglašenih. Zaposlen kao stručni suradnik za zaštitu prirode (trenutno kao ravnatelj) u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije. Pokrenuo projekt uspostave "Centra za posjetitelje" zaštićene međimurske prirode u selu Križovec. Ivica Prtenjača

HRT – HR 3 — Nedjelja, 04.04.2021 11:00

Moj izbor : Anđela Vidović

Gošća je kazališna kritičarka i teatrologinja Anđela Vidović- Anđela Vidović (1987., Metković), kazališna kritičarka i teatrologinja Magistrica edukacije kroatologije i magistrica filozofije. Rad na interdisciplinarnome i transdisciplinarnom polju teatrologije započinje tijekom studija. Kazališne kritike, eseje, razgovore i prikaze teatroloških izdanja trenutačno objavljuje u Expressu i Vijencu te na Trećem programu Hrvatskoga radija. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih seminara i znanstvenih simpozija - Young Crtitics Seminar (AITC-IATC, Cluj, Rumunjska, 2014), Colloquium on Criticism (Kulturtreger i Kurziv, Zagreb, 2015), Narratology and Its Discontents (ADU, Zagreb, 2017), Mediji i medijska kultura - europski realiteti (Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, 2017), Dani Hvarskog kazališta (HAZU, Književni krug Split, 2019.- danas) i dr. Od 2017. do 2020. bila je izvršna urednica i potpredsjednica Udruge za kulturu i nove medije, Arteist te vanjska stručna suradnica Osječkoga ljeta kulture od 2017. do 2018. Vodi radionice pisanja kazališnih kritika u sklopu različitih projekata institucionalne i izvaninstitucionalne kulture.

HRT – HR 3 — Nedjelja, 28.03.2021 11:00

Moj izbor : Jadranka Pintarić

Gošća je spisateljica, književna kritičarka i urednica Jadranka Pintarić. Piše eseje i književne kritike, uređuje knjige i katkad prevodi. Zaposlena je kao voditeljica Odnosa s javnošću MSU-a. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka i urednica u Redakciji kulture Prvog programa Hrvatskog radija (1986-94). Potom je bila urednica u Mozaiku knjiga (1994-96) te glavna urednica Nakladnog zavoda Matice hrvatske (1996-2000). Članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u kategoriji književne kritičarke bila je do 2008. Osim pisanja kritika za novine i časopise, pokreće biblioteke i uređuje pojedinačna izdanja za Jesenski i Turk, Hrvatsko filološko društvo, Hrvatsko društvo pisaca, Novi liber, AGM i dr. Bila je stalna suradnica u emisijama iz kulture Hrvatske radio-televizije (1993-2007). Književne kritike, likovne prikaze, eseje i prozne tekstove objavljuje od 1987. Objavila je knjigu odabranih kritika 'U smjeru meridijana: književne kritike' (2003) i zbirku proznih tekstova 'Kamate na ljubavne uzdahe; Ogledi o tankoćutnosti' (2008).

HRT – HR 3 — Nedjelja, 21.03.2021 11:00

Moj izbor : Sana Perić

Gošća spisateljica Sana Perić. Rođena 1980. Odrasta u Splitu, Zagrebu, na Šolti i naokolo. Novac pribavlja prevođenjem, pisanjem te organiziranjem konferencija i filmskih festivala, a jednom bi željela biti gettaway driver. Voli dokumentirati stvarnost i promišljati meta- i teorijsku fiziku, ranije se bavila pjevanjem, glumom, aktivizmom i pustolovinama, danas je zauzeta preživljavanjem. Često plače nad avionima i nesretnim ljubavima. Studirala je nekoliko studija, a završila studij komparativne književnosti i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ples na šanku joj nije stran a na proslavi nove godine 2002. proglašena je kraljicom plesa. Prošla je školu pisanja scenarija Palunko i Restart školu dokumentarnog filma i počinje se baviti filmom. Sudjelovala je na Ganz novom festivalu u projektu "Emotivno mapiranje &TD-a" (2018.). Žao joj je što nije napravila više konceptualnih radova. Odabrana proza objavljena u časopisima Libra Libera, Zarez, Nepokoreni grad, Rad, Stvar te na portalu Muf. Prvo što je objavila bilo je nekoliko umjetničkih crtica u sestrinom fanzinu "immortalis" (1997). Zadnje što je objavila je Monáda (Multimedijalni institut, 2020). Ostali interesi: ručni rad, direktna demokracija, zrakoplovne nesreće i historizacija braka.

Najave

Moj izbor

Nedjelja, 18.04.2021. 11:00 - 12:00

Ivan Tomašić (Čakovec, 1991) završio je studij portugalskog jezika i komparativne književnosti. Od 2015. piše književne kritike i recenzije. Stalni je suradnik portala booksa.hr u funkciji kritičara i novinara, a ...

Sve najave
Poslušajte

Emisija 11.04.2021.
Nedjelja, 11.04.2021 18:00

Moj izbor : Anđela Vidović
Nedjelja, 04.04.2021 18:00

Moj izbor : Jadranka Pintarić
Nedjelja, 28.03.2021 18:00

Moj izbor : Sana Perić
Nedjelja, 21.03.2021 18:00