Hrvatski radio

Treći program

U kasno ljeto - roman Magdalene Blažević

05.03.2022.

21:11

Autor: Ivica Prtenjača

Ivica Prtenjača i Magdalena Blažević

Ivica Prtenjača i Magdalena Blažević

Foto: Hrvatski radio / HRT

Magdalena Blažević gošća je emisije Moj izbor u kojoj predstavlja i nedavno objavljeni roman U kasno ljeto. 

Magdalena Blažević (1982.) rođena je i odrasla u Žepču. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Kratke priče su joj objavljene u književnim časopisima i na književnim portalima: Balkanski književni glasnik, Riječi, Život, Ajfelov most, Strane, Astronaut itd. Neke od njih prevedene su na engleski, ruski i makedonski jezik.

Uskoro će otkucati sedamnaest sati. Sunce je velika zrela jabuka. Žari i udara u potiljak. Vedro nebo je teško, sručilo mi se na ramena i tijelo gura k zemlji. Noge podrhtavaju, koljena klecaju. Od Smrti se ne mogu sakriti. Za leđima ograda od srebrne smreke, iglice su joj vranine kandže, gladni, šiljasti kljunovi. Lako prodiru kroz tanušno tkanje bijele haljine sašivene od stare posteljine. Dio je majčina miraza. Ispred mene osakaćena babina jabuka baštovanka, grana podrezanih do trupa. Godinama ne rađa, čeka da je sruše. Tako se ne može živjeti, bez sjene i cvijeta.

Magdalena Blažević (roman U kasno ljeto)

Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču. Živi i radi u Mostaru. Objavila je knjigu priča Svetkovina i roman U kasno ljeto.


Opširnije poslušajte u emisiji Moj izbor u nedjelju, 6. ožujka, od 11:00 na Trećem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 dana

Europski mozaik

Rock opera "Isus Krist Superstar" kazališta Komedija na Festivalu Dokořán u Brnu

Emisija

Moj izbor

Emisija "Moj izbor" pokušava osvijetliti poetike, saznati stvaralačke razloge i portretirati svakoga gosta, kroz razgovor o njegovim djelima, njegovim ukusima ili glazbenom izboru. Svaki gost bira pet skladbi, a doznajemo kako ostale grane umjetnosti utječu na spisateljsku inspiraciju ili sumnju.

Poslušajte u Slušaonici