Hrvatski radio

Prvi program

Čudnovati stroj gospođe Holle

14.01.2022.

17:00

Autor: Nives Madunić Barišić

default error photo

Kada saznaju da im se roditelji rastaju djevojčice Mara i Lana osjećaju neizmjernu tugu. Mara prestaje svirati flautu i odustaje od koncerta koji joj je puno značio, a Lana napada roditelje. No u trenutku kada njihova majka dobije otkaz na poslu djevojčice se udružuju i pokušavaju spasiti njezino radno mjesto u Meteorološkom institutu. 

Čudnovati stroj najavnica

Klasična bajka Gospođa Holle o dvije sestre od kojih je jedna vrijedna a druga lijena ovdje je poslužila tek kao inspiracija za suvremenu priču o odnosu dviju sestara i pokušaju da se kontroliraju događaji koji određuju njihov zajednički život. Gospođa Hole ravnateljica je Meteorološkog instituta koja pokušava stvoriti stroj kojim bi mogla upravljati vremenskim prilikama pa tako zauvijek ukloniti loše vrijeme . Na sličan način dvije sestre misle da mogu kontrolirati obiteljske odnose i brak svojih roditelja. Začudni strojevi, mnoštvo uzbudljivih zvukova , napetosti i iznenađenja oblikuju ovu radioigru za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Nenametljivo poučan ovaj radiodramski igrokaz otvara brojna pitanja , a ponajviše ona o prešućivanju bolnih događaja čemu su skloni odrasli ljudi, a napose roditelji te nemogućnosti da se kontroliraju osjećaji s čime se najčešće bore upravo djeca. 

U ulogama djevojčica pojavljuju se Irena Tereza Prpić i Dunja Fajdić, a u ulozi gospođe Holle Barbara Nola. U ostalim ulogama su Dijana Vidušin i Ivan Pašalić.


Dramaturginja Maja Ležaić autorica je nekoliko radio drama za djecu i odrasle te više dramatizacija uglavnom klasičnih predložaka. I ovoga puta vrlo je vješto na temeljima klasičnog predloška ispisala suvremenu priču oblikujući plastične karaktere i radnju punu iznenađenja i napetosti. 

Neobični strojevi gospođe Holle i brojne promjene ekstremnih vremenskih prilika oblikuju zvučni prostor ovoga radijskog igrokaza. Stvaranje dinamične zvučne slike samo je jedan od elemenata dobre radio drame. Rad s glumcima u studiju, poticanje da svojim glasovima stvore u isto vrijeme dojmljive karaktere i uvjerljive zvučne slike izazov je za svakog redatelja. 

Silva Ćapin filmska scenaristica i redateljica nagrađenih dokumentarnih filmova posljednjih godina redovno i s puno uspjeha surađuje i s Dramskim programom Hrvatskoga radija. Razigrana i maštovita režija te suptilan rad s glumcima oblikuju i ovu radioigru za najmlađe. 

Emisiju možete premijerno  poslušati u nedjelju 16. siječnja na prvom programu Hrvatskoga radija od 16 sati i pet minuta, a nakon emitiranja emisija će biti dostupna na linku Slušaonica

Silva Ćapin

Silva Ćapin

Foto: - / -

Čudnovati stroj isječak

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Poslušajte u Slušaonici