Hrvatski radio

Prvi program

Putovanja doktora Dolittlea

22.04.2022.

20:38

Autor: Nives Madunić Barišić

Putovanja doktora Dolittlea

Putovanja doktora Dolittlea

Foto: . / .

Hugh Lofting najpoznatiji je po stvaranju doktora Dolittlea, jednog od najtrajnijih likova u dječjoj književnosti. Kada John Dolittle, engleski liječnik iz mjesta Puddleby-on-the-Marsh zbog brojnih kućnih ljubimaca izgubi ljudske pacijente, postaje liječnik za životinje i prirodoslovac. Uz pomoć papige Polinezije svladava razne životinjske jezike te se otiskuje na brojna putovanja.Hugh Lofting

Hugh Lofting

Foto: - / -

Knjiga Pripovijest o doktoru Dolittleu, objavljena 1920. odmah je bila uspješna.

Drugu knjigu Hugha Loftinga, Putovanja doktora Dolittlea (1922.), pripovijeda Tommy Stubbins, desetogodišnji nadobudni prirodoslovac koji postaje liječnikov pomoćnik na dugom putovanju oceanom. Borbe s bikovima, brodolom, rat Indijanaca i papiga, krunjenje kralja na plutajućem otoku Spider Monkey i potraga za najstarijim živućim školjkašem samo su dio avantura koje prati ova knjiga.

Nagrađena Newbery medaljom 1923, do danas se smatra jednom od najboljih Loftingovih knjiga iz obimnog ciklusa o doktoru Dolittleu. Tijekom godina objavljeno ih je čak trinaest.

Hrvatski radio predstavlja Putovanja doktora Dolittlea kao trodjelni serijal kojega slušatelji mogu pratiti od 24. travnja do 08. svibnja u 16:05 na Prvom programu Hrvatskoga radija u ciklusu emisija Radioigra za djecu i mlade.

Redatelj je Dario Harjaček, a u naslovnoj ulozi slavnog prirodoslovca pojavljuje se Ozren Grabarić, dok su u ulogama dječaka i pripovjedača Tommya Stubbinsa   Toma i Sven Medvešek.

Dramatizacija: Nives Madunić Barišić, skladatelj Damir Šimunović, glazbeni dramaturg: Maro Market, ton majstor: Tomislav Šamec, prijevod: Marina Leustek

U ulogama Dolittleovih životinja i suputnika su: Mirela Brekalo Popović, Rakan Rushaidat, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Mateo Videk, Ivan Pašalić , Filip Detelić, Mladen Vasary, Frano Mašković i Domagoj Janković.

Isječak iz emisije

Nakon emitiranja emisije možete pronaći i na poveznici Slušaonica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Poslušajte u Slušaonici