Hrvatski radio

Prvi program

Glasovi vremena - Sjećanje na povijesni koncert 1916.

05.09.2022.

18:40

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Mladi hrvatski skladatelji predstavljeni na Simfonijskom koncertu

Mladi hrvatski skladatelji predstavljeni na Simfonijskom koncertu

Foto: kolaž za CD / HRT

Novu sezonu ciklus Oda-birano započinje dokumentarno-glazbenom pričom koja donosi sjećanja na povijesni koncert održan u veljači 1916. kada je šestoro mladih hrvatskih skladatelja predstavilo svoje orkestralne skladbe u Hrvatskom narodnom kazalištu. Pod ravnanjem Fridrika Rukavine, koji je i osmislio taj koncert, 5. veljače 1916. u tadašnjem je Kraljevskom zemaljskom hrvatskom kazalištu održan Simfonijski koncert mladih hrvatskih skladatelja, na kojem su svoja djela predstavili Krešimir Baranović, Božidar Širola, Franjo Dugan, Svetislav Stančić, Dora Pejačević i Antun Dobronić

Svetislav Stančić - pijanist, skladatelj, pedagog (1895-1970)

Svetislav Stančić - pijanist, skladatelj, pedagog (1895-1970)

Foto: arhivska / -

Sjećanja zabilježena na jednoj tribini pedeset godina kasnije, odnosno u veljači 1966., iznosi upravo najmlađi sudionik povijesnog koncerta, skladatelj i pijanist Svetislav Stančić, uz brojne zanimljivosti o glazbenom životu Zagreba u tom razdoblju, a svojim se sjećanjima priključio i violinist Milan Graf. 


Tribina je bila održana kao dio inicijative da se program tog koncerta ponovi, i da "Radio stanica" (kako spominje voditelj tribine Nenad Turkalj) i snimi sva djela. Koncert je ponovljen pet godina kasnije, pod dirigentskim vodstvom Borisa Papandopula, znakovite 1971. godine, a stoljeće nakon povijesnog koncerta, Simfonijski orkestar HRT-a izvodi djela u sklopu svojih koncerata i studijski ih snima, te je objavljen i nosač zvuka  Povijesni koncert 1916.: stoljeće poslije. 


Emisija povezuje sjećanja zabilježena 1966., uz snimke s tog nosača zvuka i donosi novi uvid u okolnosti jedinstvenog događaja koji se u muzikološkoj literaturi naziva ishodišem nove hrvatske glazbe.


Plakat koncerta 5. veljače 1916.

Plakat koncerta 5. veljače 1916.

Foto: arhivska / -

Dvostruki nosač zvuka u izdanju Hrvatske radiotelevizije donosi skladbe u originalnom rasporedu s koncertnog programa 1916. godine:


Krešimir Baranović, Koncertna predigra

Božidar Širola, Notturno, simfonijska pjesma za sopran i veliki orkestar

Franjo Dugan, Simfonijski andante

Svetislav Stančić, Simfonijski scherzo 

Dora Pejačević, Koncert za klavir i orkestar 

Antun Dobronić, Karneval

Naslovnica nosača zvuka

Naslovnica nosača zvuka

Foto: HRT promo / -

Emisiju iz ciklusa Oda-birano koja donosi dokumentarno-glazbenu priču o Povijesnom koncertu 1916. poslušajte u utorak 06. rujna na HR1 u 18.05 a potom će biti dostupna u  Slušaonici

Odabrala i pripremila urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici