Hrvatski radio

Prvi program

Pijanist J J Jun Li Bui, dobitnik 6. nagrade na 18. međunarodnom pijanističkom natjecanju "Frédéric Chopin"

18.03.2022.

16:20

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

J J Jun Li Bui - Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin

J J Jun Li Bui - Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin

Foto: Dariusz Golik, Wojciech Grzedzinski / NIFC

U emisiji Na pragu uspjeha, 19. i 26. ožujka donosimo zanimljivosti iz povijesti jednoga od najznačajnijih i najuglednijih natjecanja glazbenika na svijetu, Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frédéric Chopin te, uz odabrane izvedbe Chopinove glazbe, predstavljamo najmlađeg finalista, ujedno i dobitnika 6. nagrade na 18. izdanju natjecanja, J J Juna Lija Buija iz Kanade.

Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin najvažniji je glazbeni događaj u Poljskoj, ali i jedna od najznačajnijih glazbenih manifestacija na svijetu. Uz veliku ulogu koju ima u dodatnoj popularizaciji Chopinove glazbe, cilj mu je otkriti pijanističke talente, istodobno pružajući mladim glazbenicima poticaj za početak međunarodne karijere. Prvo izdanje natjecanja održano je u Varšavi 1927. godine, pobjednik je bio Lev Oborin, drugu nagradu osvojio je Stanisław Szpinalski, a među istaknutima bio je i Dmitrij Šostakovič. Na popisu pobjednika jednoga od najuglednijih međunarodnih natjecanja tijekom godina našli su se brojni ugledni pijanisti, između ostalih i Vladimir Aškenazi, Maurizio Pollini, Martha Argerich, Krystian Zimerman i drugi. Natjecanje je otvorilo put ka međunarodnoj karijeri i mnogim drugim dobitnicima nagrada, a upamćeni su ostali nastupi Ive Pogorelića, Nelsona Goernera, Angele Hewitt, Emanuela Axea i drugih. Hrvatski pijanist Aljoša Jurinić ostvario je velik uspjeh nastupom u završnici toga natjecanja 2015. godine.

Ugledu Chopinovog natjecanja uvelike su doprinijeli članovi ocjenjivačkih sudova, među kojima su bili i Karol Szymanowski, Maurice Ravel, Witold Lutosławski, Artur Rubinstein, Carlo Zecchi, Arturo Benedetti Michelangeli te Krzysztof Penderecki. Natjecanje privlači velik broj mladih pijanista iz cijelog svijeta pa se tako na posljednje izdanje prijavilo njih petstotinjak, a s podjednakim ga zanimanjem prate pripadnici međunarodne glazbene zajednice, ljubitelji glazbe, ali i oni koji u svakodnevnom životu nemaju previše doticaja s klasičnom glazbom. 

Šesta nagrada i nagrada za najmlađeg finalista na 18. izdanju Međunarodnog pijanističkog natjecanja F. Chopin pripale su pijanistu iz Kanade – J J Junu Liju Buiju, u čijoj ćemo izvedbi čuti omiljene Chopinove skladbe, zabilježene u trećoj etapi i završnici natjecanja u Koncertnoj dvorani Varšavske filharmonije 2021. Šesnaestogodišnji pijanist J J Jun Li Bui iz Toronta počeo je svirati klavir kao petogodišnjak, a prvu pobjedu na pijanističkom natjecanju ostvario je u dobi od sedam godina, što ga je potaknulo na daljnju predanost glazbi. Nakon toga osvojio je nagrade na nekoliko kanadskih natjecanja, kao i na natjecanjima u Vijetnamu, Danskoj i u SAD-u. Pohađa Konzervatorij u Oberlinu, održava koncerte diljem Kanade, a nastupio je uz niz kanadskih, vijetnamskih i kineskih orkestara. U slobodno vrijeme uživa u vožnji bicikla, čitanju i stolnom tenisu. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici