Hrvatski radio

Prvi program

Laureati Međunarodnog natjecanja Concertino Praga 2021. - Ildikó Rozsonits i Jan Schulmeister u ovotjednoj emisiji "Na pragu uspjeha"

11.02.2022.

11:38

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

Ildikó Rozsonits - Concertino Praga 2021.

Ildikó Rozsonits - Concertino Praga 2021.

Foto: Petra Hajska / -

U ovotjednoj emisiji Na pragu uspjeha, u subotu, 12. veljače, donosimo zanimljivosti iz povijesti Međunarodnog radijskog natjecanja mladih glazbenika Concertino Praga 2021. te predstavljamo laureate - pijanisticu Ildikó Rozsonits i pijanista Jana Schulmeistera.

Od 1966. godine u kontinuitetu se održava Međunarodno radijsko natjecanje mladih glazbenika Concertino Praga, s ciljem pronalaska osobito nadarenih mladih glazbenika. Kandidate u dvije kategorije - solističkoj i kategoriji komorne glazbe - ocjenjuje međunarodni stručni žiri, u prvom krugu na temelju dostavljenih tonskih zapisa, a potom i u završnici koja se održava u Pragu. Pobjednicima se dodjeljuju nagrade, uz mogućnost ostvarenja profesionalne snimke na Češkom radiju te nastupa na Festivalu Concertino Praga u južnočeškim gradovima. Od 1988. natjecanje je član Europske unije natjecanja mladih glazbenika, a održava se pod pokroviteljstvom Europske radiodifuzijske unije.

Među laureatima Međunarodnog natjecanja Concertino Praga brojna su zvučna imena, poput violinista Dmitrija Sitkovetskog, Juliana Rachlina i Isabelle Faust, pijanista Zoltána Kocsisa, Dine Joffe i Louisa Lortieja, violončelista Aleksandra Rudina i mnogih drugih. Hrvatski radio nekoliko je puta uspješno sudjelovao u tome projektu pa su tako među nagrađenima bili violončelisti Zita Varga, Petra Kušan i Hrvoje Hrešć.

Treća nagrada u završnici Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Concertino Praga dodijeljena je mađarskoj pijanistici Ildikó Rozsonits, rođenoj u Budimpešti 2006. U dobi od četiri godine počela je svirati blok flautu, a godinu dana kasnije klavir. Dobitnica je prvih nagrada na nizu uglednih međunarodnih pijanističkih natjecanja u Rumunjskoj, Italiji, Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Belgiji i Mađarskoj. Bila je apsolutna pobjednica na Pijanističkom natjecanju Franz Liszt u Španjolskoj 2021.

Druga nagrada dodijeljena je mladom češkom pijanistu Janu Schulmeisteru, koji svira klavir od svoje pete godine. Profesorica mu je Eva Zonová u Umjetničkoj osnovnoj školi u Kroměřížu, a pohađao je i niz majstorskih tečajeva kod vodećih pedagoga i pijanista u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrada na brojnim pijanističkim natjecanjima u Češkoj, Italiji, Bellgiji i Estoniji. Nastupao je s vodećim češkim orkestrima te surađivao s kvartetom Wihan. Redovito održava samostalne koncerte u češkim i međunarodnim koncertnim dvoranama te sudjeluje na međunarodnim festivalima u Češkoj.

U izvedbi Ildikó Rozsonits i Jana Schulmeistera, uz Simfonijski orkestar Praškog radija, pod vodstvom Vahana Mardirossiana, čut ćemo Prvi koncert za klavir i orkestar u g-molu, op. 25 Felixa Mendelssohna i Prvi koncert za klavir i orkestar u Des-duru, op. 10 Sergeja Prokofjeva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici