Hrvatski radio

Prvi program

"Na pragu uspjeha" ovoga tjedna s violinistom Markom Anthonyjem Lewinom, dobitnikom diplome u završnici Međunarodnog radijskog natjecanja Concertino Praga 2021.

04.02.2022.

10:45

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

Mark Anthony Lewin - Concertino Praga 2021.

Mark Anthony Lewin - Concertino Praga 2021.

Foto: Petra Hajska / -

U emisiji Na pragu uspjeha, ove subote (5. veljače) govorimo o Međunarodnom radijskom natjecanju mladih glazbenika Concertino Praga te predstavljamo jednoga od finalista i dobitnika diplome, violinista Marka Anthonyja Lewina. 

Međunarodno radijsko natjecanje mladih glazbenika Concertino Praga održava se u kontinuitetu od 1966. godine, s ciljem pronalaska osobito nadarenih mladih glazbenika u dobi do 15, odnosno 16 godina. Organiziraju ga Češki radio i Akademija za klasičnu glazbu, a kandidate u dvije kategorije - solističkoj i kategoriji komorne glazbe - ocjenjuje međunarodni stručni žiri. U prvom krugu žiri anonimno ocjenjuje kandidate na temelju dostavljenih tonskih zapisa, završnica se održava javno u okviru Međunarodnog glazbenog festivala Dvořák u Pragu, a pobjednicima se dodjeljuje stipendija, uz mogućnost ostvarenja profesionalne snimke na Češkom radiju te nastupa na Festivalu Concertino Praga u južnočeškim gradovima. Od 1988. natjecanje je član Europske unije glazbenih natjecanja za mlade, a održava se pod pokroviteljstvom Europske radiodifuzijske unije.

Među laureatima Međunarodnog natjecanja Concertino Praga brojna su zvučna imena, poput violinista Dmitrija Sitkovetskog, Juliana Rachlina i Isabelle Faust, pijanista Zoltána Kocsisa, Dine Joffe i Louisa Lortieja, violončelista Aleksandra Rudina i mnogih drugih. Hrvatski radio nekoliko je puta uspješno sudjelovao u tome projektu pa su tako među nagrađenima bili violončelisti Zita Varga, Petra Kušan i Hrvoje Hrešć.

Diploma u završnici Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Concertino Praga 2021. dodijeljena je njemačkom violinistu Marku Anthonyju Lewinu, koji je violinu počeo svirati kao petogodišnjak. Školuje se u Berlinu, sudjeluje na majstorskim tečajevima uglednih pedagoga, redovito nastupa na glazbenim festivalima u Švicarskoj, Hrvatskoj, Austriji i Italiji, a 2018. godine pridružio se Međunarodnoj akademiji za mlade nadarene glazbenike u Njemačkoj. Nastupao je na brojnim koncertima i festivalima kao solist i u duu s bratom Michaelom Lewinom.

U završnici natjecanja, održanoj u Pragu, 18. rujna 2021., Mark Anthony Lewin izveo je solističku dionicu Koncerta za violinu i orkestar u d-molu, op. 47 Jeana Sibeliusa, uz Simfonijski orkestar Praškog radija, pod vodstvom Vahana Mardirossiana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici