Hrvatski radio

Prvi program

Pijanist Bruce Xiaoyu Liu, pobjednik 18. međunarodnog pijanističkog natjecanja "Frédéric Chopin"

03.06.2022.

11:50

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

Bruce Xiaoyu Liu, pobjednik 18. Chopinovog natjecanja

Bruce Xiaoyu Liu, pobjednik 18. Chopinovog natjecanja

Foto: Dariusz Golik, Wojciech Grzedzinski / NIFC

Nakon Jakuba Kuszlika, Aimi Kobayashi, Martína Garcíje Garcíje, Kyoheija Sorite i Alexandra Gadjieva, dobitnika pete, četvrte, treće i druge nagrade na 18. izdanju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frédéric Chopin u Varšavi, u emisiji Na pragu uspjeha, 4. i 11. lipnja predstavljamo pobjednika, pijanista Brucea Xiayoua Liua iz Kanade.

Bruce Xiaoyu Liu privukao je međunarodnu pozornost upravo 2021. godine, kada je osvojio prvu nagradu na 18. međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin u Varšavi. Nakon tog uspjeha, krenuo je na svjetsku turneju, nastupivši u najprestižnijim koncertnim prostorima u Parizu, Beču, Bruxellesu, Tokiju, São Paulu te diljem SAD-a uz Varšavsku, Luksemburšku i Seulsku filharmoniju te Simfonijske orkestre Poljskog nacionalnog radija i NHK iz Tokija. Njegov prvi album s pobjedničkim izvedbama zabilježenima na Chopinovom natjecanju osvojio je niz nagrada i priznanja te je uvršten na popis najboljih albuma klasične glazbe u 2021. “Ono što nam je svima zajedničko naša je različitost”, riječi su mladog pijanista, rođenog u Parizu, a odraslog u Montrealu. Profesori su mu bili Richard Raymond i Dang Thai Son, a u svome umjetničkom radu nadahnuće crpi iz europske profinjenosti, kineske tradicije te sjevernoameričke dinamičnosti i otvorenosti.

Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin najvažniji je glazbeni događaj u Poljskoj, ali i jedna od najznačajnijih glazbenih manifestacija na svijetu. Uz veliku ulogu koju ima u dodatnoj popularizaciji Chopinove glazbe, cilj mu je otkriti pijanističke talente, istodobno pružajući mladim glazbenicima poticaj za početak međunarodne karijere. Prvo izdanje natjecanja održano je u Varšavi 1927. godine, pobjednik je bio Lev Oborin, a na popisu laureata tijekom godina našli su se brojni ugledni pijanisti, između ostalih i Vladimir Aškenazi, Maurizio Pollini, Martha Argerich, Krystian Zimerman i drugi. Natjecanje privlači velik broj mladih pijanista iz cijelog svijeta pa se tako na posljednje izdanje prijavilo njih petstotinjak, a s podjednakim ga zanimanjem prate pripadnici međunarodne glazbene zajednice, ljubitelji glazbe, ali i oni koji u svakodnevnom životu nemaju previše doticaja s klasičnom glazbom. 

Prema odluci ocjenjivačkog suda, Bruce Xiaoyu Liu proglašen je dobitnikom prve nagrade na 18. međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin, a u sljedeće dvije emisije Na pragu uspjeha slušat ćemo njegove izvedbe odabranih Chopinovih skladbi zabilježenih u trećoj etapi te Chopinovog 1. koncerta za klavir i orkestar u e-molu, op. 11, uz Varšavsku filharmoniju i dirigenta Andreya Boreyka, iz završnice natjecanja. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Djeca u akciji

obrazovanje

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici