Hrvatski radio

Prvi program

Pijanist Dongha Lee, pobjednik Međunarodnog pijanističkog natjecanja "Praško proljeće" 2021. u ovotjednoj emisiji "Na pragu uspjeha"

20.01.2022.

10:42

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

Finale Međunarodnog pijanističkog natjecanja "Praško proljeće" 2021.

Finale Međunarodnog pijanističkog natjecanja "Praško proljeće" 2021.

Foto: Petra Hajska / -

U ovotjednoj emisiji "Na pragu uspjeha", u subotu, 22. siječnja, donosimo zanimljivosti iz povijesti Međunarodnog natjecanja glazbenika "Praško proljeće" i predstavljamo pobjednika prošlogodišnjeg izdanja natjecanja u kategoriji klavira, pijanista Donghu Leeja. 

Na inicijativu dirigenta i skladatelja Rafaela Kubelika i tadašnjih članova Češke filharmonije, u sklopu uglednog festivala "Praško proljeće", 1946. godine utemeljeno je istoimeno natjecanje. Prvo izdanje natjecanja održano je u svibnju sljedeće godine, a bilo je namijenjeno mladim umjetnicima u usponu, kako bi im poslužilo kao "odskočna daska" za buduću karijeru. Tijekom vremena natjecanje je izraslo u manifestaciju koja se održava u raznim kategorijama, a sudjelovati mogu mladi glazbenici do trideset godina. U više od sedamdeset godina postojanja, natjecanje je privuklo stotine glazbenika koji su kasnije postali renomirani umjetnici; među pobjednicima su tako bili poznati glazbenici poput violončelista Mstislava Rostropoviča, flautista Jamesa Galwaya, pijanista Ive Kaháneka, trubača Gábora Boldoczkog, Kvarteta Pavel Haas i drugih. Ostali istaknuti umjetnici, poput Davida Ojstraha, Leva Oborina, Josefa Suka, Lazara Bermana, spomenimo samo neke, redovito su sudjelovali u radu ocjenjivačkih sudova.

Pobjednikom u kategoriji klavira na Međunarodnom natjecanju "Praško proljeće" 2021. proglašen je mladi pijanist Dongha Lee. Rođen u Incheonu u Južnoj Koreji, Dongha Lee završio je srednju umjetničku školu u rodnom gradu, a studirao je i na Sveučilištu Yonsei kod Petera Ovčarova te na Visokoj školi za glazbu u Hannoveru kod Ewe Kupiec. Trenutno je student na Visokoj glazbenoj školi u Münsteru kod profesora Arnulfa von Arnima. Uz prvu nagradu u kategoriji klavira, osvojio je i niz posebnih nagrada, a u završnici natjecanja, u Rudolfinumu u Pragu, nastupio je kao solist uz ugledni češki orkestar duge i uspješne povijesti, Praški simfonijski orkestar, pod vodstvom Mareka Šedivyja. Zahvaljujući snimci Europske radiodifuzijske unije, u njihovoj ćemo izvedbi čuti 4. koncert za klavir i orkestar u G-duru, op. 58 Ludwiga van Beethovena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici