Hrvatski radio

Prvi program

Pijanist Ryan Martin Bradshaw, pobjednik Međunarodnog natjecanja Concertino Praga 2021. ove subote u emisiji "Na pragu uspjeha"

18.02.2022.

11:11

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

Ryan Martin Bradshaw - Concertino Praga 2021.

Ryan Martin Bradshaw - Concertino Praga 2021.

Foto: Petra Hajska / -

U emisiji Na pragu uspjeha, ove subote (26. veljače), uz crtice iz povijesti jedne od najuglednijih manifestacija posvećenih mladim glazbenicima, predstavljamo pobjednika Međunarodnog radijskog natjecanja Concertino Praga 2021., pijanista Ryana Martina Bradshawa. 

Pobjednikom u solističkoj kategoriji Međunarodnog natjecanja Concertino Praga 2021. proglašen je Ryan Martin Bradshaw koji je počeo svirati klavir u dobi od sedam godina, a već kao osmogodišnjak prvi je put nastupio s orkestrom. Od 2016. Ryan je student Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, imao je priliku nastupati ispred slavne pijanistice Marthe Argerich, a unatoč mladosti laureat je čak 16 međunarodnih klavirskih natjecanja u Rusiji, Poljskoj, Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Češkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj i dr. Od 2021. godine najmlađi je rezidencijalni solist Simfonijskog orkestra Slovačkog radija. Nekoliko je puta svirao s orkestrom, između ostalog triput uz Rusku filharmoniju, a nastupao je u poznatim koncertnim dvoranama u Moskvi, Beču i Salzburgu te na nizu festivala diljem Europe i u SAD-u.

Međunarodno radijsko natjecanje mladih glazbenika Concertino Praga održava se u kontinuitetu od 1966. godine, s ciljem pronalaska i predstavljanja iznimnih talenata u dobi do 16 godina. Organiziraju ga Češki radio i Akademija za klasičnu glazbu, održava se pod pokroviteljstvom Europske radiodifuzijske unije, a kandidate u dvije kategorije - solističkoj i kategoriji komorne glazbe - ocjenjuje međunarodni stručni žiri. 

U završnici natjecanja, održanoj u praškom Rudolfinumu, 18. rujna 2021., Ryan Martin Bradshaw nastupio je kao solist u Prvom koncertu za klavir i orkestar u b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskog, uz Simfonijski orkestar Praškog radija, pod vodstvom Vahana Mardirossiana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici