Hrvatski radio

Prvi program

Pijanistica Leonora Armellini, dobitnica 5. nagrade na 18. međunarodnom pijanističkom natjecanju "Frédéric Chopin"

01.04.2022.

12:56

Autor: Bojana Plećaš Kalebota

Leonora Armellini - 18. međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin

Leonora Armellini - 18. međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin

Foto: Dariusz Golik, Wojciech Grzedzinski / NIFC

U emisiji Na pragu uspjeha, 2. i 9. travnja, uz crtice iz povijesti jednoga od najznačajnijih i najuglednijih natjecanja glazbenika na svijetu, Međunarodnog pijanističkog natjecanja Frédéric Chopin te uz odabrane Chopinove skladbe, predstavljamo dobitnicu 5. nagrade na 18. izdanju natjecanja, talijansku pijanisticu Leonoru Armellini. 

Rođena u Padovi, 1992. godine, Leonora Armellini u rodnome gradu završila je konzervatorij u dobi od 12 godina, nakon čega je osvojila niz visokih nagrada na međunarodnim natjecanjima. Finalistica 16. izdanja Međunarodnog pijanističkog natjecanja Busoni i prva talijanska pijanistica koja je osvojila nagradu na jednome od najznačajnijih pijanističkih natjecanja, Chopinovom u Varšavi, dobitnica je i nagrade Galileo 2000 koju joj je dodijelio Zubin Mehta. Diplomirala je kao sedamnaestogodišnjakinja na Nacionalnoj akademiji Santa Cecilia u Rimu, kod profesora Sergija Perticarolija. Iza sebe ima više od 500 nastupa u poznatim koncertnim dvoranama i na festivalima diljem svijeta. Kao solistica nastupila je uz brojne ugledne orkestre, a osobito je predana komornoj glazbi, djelujući u nekoliko talijanskih komornih sastava. Snimila je nekoliko nosača zvuka, a njezine su izvedbe redovito na programima talijanskih i svjetskih televizijskih i radijskih postaja. U izvedbi Leonore Armellini slušat ćemo dio njenog nastupa u trećoj etapi natjecanja te nastup u završnici uz Varšavsku filharmoniju pod vodstvom Andrzeja Boreyka.

Međunarodno pijanističko natjecanje Frédéric Chopin najvažniji je glazbeni događaj u Poljskoj, ali i jedna od najznačajnijih glazbenih manifestacija na svijetu. Uz veliku ulogu koju ima u dodatnoj popularizaciji Chopinove glazbe, cilj mu je otkriti pijanističke talente, istodobno pružajući mladim glazbenicima poticaj za početak međunarodne karijere. Prvo izdanje natjecanja održano je u Varšavi 1927. godine, pobjednik je bio Lev Oborin, a na popisu laureata tijekom godina našli su se brojni ugledni pijanisti, između ostalih i Vladimir Aškenazi, Maurizio Pollini, Martha Argerich, Krystian Zimerman i drugi. Natjecanje je otvorilo put ka međunarodnoj karijeri i mnogim drugim dobitnicima nagrada, a upamćeni su ostali nastupi Ive Pogorelića, Nelsona Goernera, Angele Hewitt, Emanuela Axea i drugih. Hrvatski pijanist Aljoša Jurinić ostvario je velik uspjeh nastupom u završnici toga natjecanja 2015. godine. Natjecanje privlači velik broj mladih pijanista iz cijelog svijeta pa se tako na posljednje izdanje prijavilo njih petstotinjak, a s podjednakim ga zanimanjem prate pripadnici međunarodne glazbene zajednice, ljubitelji glazbe, ali i oni koji u svakodnevnom životu nemaju previše doticaja s klasičnom glazbom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na pragu uspjeha

Emisija je posvećena mladim perspektivnim glazbenicima, a okosnicu čine autentični glazbeni zapisi s koncerata te zanimljivosti iz života mladih glazbenika, s ciljem njihova predstavljanja široj javnosti uz afirmaciju i praćenje značajnijih glazbenih događaja na kojima sudjeluju.

Poslušajte u Slušaonici