Hrvatski radio

Prvi program

Zajedno - sloboda i mir za Ukrajinu, koncert solidarnosti

26.03.2022.

11:06

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Koncert solidarnosti u Kölnu 01. ožujka /Tamara Lukasheva

Koncert solidarnosti u Kölnu 01. ožujka /Tamara Lukasheva

Foto: Kristina Zalesskaya / -

Sloboda i mir za Ukrajinu  moćan je izraz podrške glazbom koja je okupila vrhunske glazbenike u Kölnu 1. ožujka.  Ove nedjelje u ciklusu Koncert na Prvom donosimo snimku koncerta koji je osmislila poznata i nagrađivana ukrajinska jazz glazbenica Tamara Lukasheva koja živi u Njemačkoj.


Emotivni naboj podrške narodu koji je napadnut zastrašujućom agresijom prožimao je tradicijske pjesme iz Ukrajine u novome ruhu, te neke autorske pjesme kojima su okupljeni vrhunski glazbenici uz nezaobilaznu ukrajinsku himnu iskazali podršku i potaknuli donacije i svaku drugu moguću pomoć Ukrajini. 


Koncert solidarnosti za Ukrajinu, završna izvedba himne, Köln 1. ožujka

Koncert solidarnosti za Ukrajinu, završna izvedba himne, Köln 1. ožujka

Foto: Kristina Zalesskaya / -

Koncert solidarnosti Ukrajini koji je bio naslovljen Zajedno - Sloboda i mir snimio je Zapadnonjemački radio, a Europska radiodifuzijska unija omogućila emitiranje u brojnim radijskim programima. 


 Tamara Lukasheva je osmislila koncert pozvavši glazbenike koji su ostvarili ovaj jedinstveni nastup:  

Mariana Sadovka (glas), Tasja Chernishova (glas) Matthias Schriefl (truba, alpski rog, harmonika), Janning Trumann (trombon), Clemens Orth (klavir), Jarry Singla (klavir), Jakob Kühnemann (kontrabas), Janko Hanushevsky (bas), Dominik Mahnig (udaraljke) i Christian Thomé (udaraljke). 

Koncert solidarnosti u Stadtgartenu

Koncert solidarnosti u Stadtgartenu

Foto: Niclas Weber / -

Dijelimo duboku užasnutost koju je izazvala agresivna ratoborna invazija Rusije na Ukrajinu i solidarni smo sa svim ljudima koji su ostali u Ukrajini, posebno s glazbenicima. Kako bismo izravno podržali te ljude, želimo se ne samo solidarizirati s njima nego im i što prije osigurati novac.

glazbenici Koncerta solidarnosti

Tamara Lukasheva, Mariana Sadovska i Tasja Chernyshova

Tamara Lukasheva, Mariana Sadovska i Tasja Chernyshova

Foto: Peter Tümmers / -

Koncert na Prvom zaključujemo dirljivom i Ukrajinicima posebnom Molitvom za Ukrajinu: Bože velikij jedinij  (Молитва за Україну - Боже великий, єдиний) koju su snimili članovi 16 zagrebačkih zborova (među kojima i Zbor HRT-a) pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača. Ova je amblematska pjesma iz 19. stoljeća koju je skladao Mikola Lisenko snimljena nekoliko dana od početka agresije, 28. veljače, a audio i video produkciju ostvarila je Hrvatska radiotelevizija

 

 


Koncert na Prvom na rasporedu je u nedjelju 27. ožujka u 20.15 a potom se snimka može naći u Slušaonici 

Odabrala i pripremila urednica Iva Lovrec Štefanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija donosi snimke biranih koncerata različitih žanrova – zabavne, ozbiljne i narodne odnosno tradicijske glazbe. U središtu pozornosti su koncerti hrvatskih glazbenika recentno održani, ali povremeno i arhivski vrijedna ostvarenja. . .

Poslušajte u Slušaonici