Hrvatski radio

Prvi program

Čitajmo djeci čim se rode

10.01.2022.

16:22

Autor: Katarina Kolega

Čitajmo djeci čim se rode

Čitajmo djeci čim se rode

Foto: Ida Payer / -

Djeci je važno čitati čim se rode. U Italiji to je otkrio profesor Giorgio Tamburlini koji je 1999. pokrenuo program „Nati per leggere“. Dubrovačka pedijatrica Marija Radonić preuzela ga je 2008. i od tada do danas svi dubrovački mališani koji dolaze na sistematske preglede dobivaju slikovnicu primjerenu svojoj dobi. Prošle godine taj je projekt postao jedan od važnijih programa Godine čitanja te je Ministarstvo kulture pokrenulo natječaj za nove slikovnice koje će se dijeliti u svim pedijatrijskim odjelima u našoj zemlji. Prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od pedijatara, psihologa, knjižničara, književnika i ilustratora, odabralo je četiri slikovnice, od kojih su čak tri istih autora – Ivane Guljašević Kuman i Brune Kumana.

Ivana Guljašević Kuman i Bruno Kuman

Ivana Guljašević Kuman i Bruno Kuman

Foto: - / -

Prve edukacije pedijatara o tome kako djeci približiti knjigu na prvom sistematskom pregledu počele su sredinom prosinca u Slavonskom Brodu, a prva slikovnica „Bebe su super“ trebala bi do kraja ove godine stići u svaki dom novorođenoga djeteta. „Bebe su super“ slikovnica je bez teksta, s veselim ilustracijama živih boja Ivane Guljašević Kuman.


- Pretpostavili smo da bebe ne znaju čitati, simpatično nam s osmijehom na licu objašnjava autorica.


- Znamo da jako vole vizualno. Na taj se način one razvijaju i prepoznaju stvari. A roditelji im pritom mogu pripovijedati svoju priču uz svaku od tih slika. Naslikala sam bebe koje se smiju, plaču, začuđene su, spava im se, a pokraj njih su zvjezdice, patkice, mace i sve drugo što je zanimljivo djeci.

Djeca od godine i pol do tri godine dobivat će slikovnicu „Što sve moram napraviti“, koju je ilustrirala Ivana Guljašević Kuman, a tekst napisao njezin suprug Bruno Kuman. Njihova slikovnica „Ja sve mogu sama/Ja sve mogu sam“ pobijedila je na natječaju za četvrtu kategoriju koja uključuje predškolsku djecu od pet do sedam godina. Autori i vlasnici izdavačke kuće Igubuka ne kriju radost, ali i iznenađenje što su za ovaj projekt odabrane čak tri njihove slikovnice te što će 40 000 djece na policama imati upravo njihove knjige. Iako je napravila sedam animiranih filmova koji su se u Godini čitanja prikazivali na televiziji, Ivana Guljašević Kuman smatra da je program Rođeni za čitanje iznimno važan za stvaranje novih čitatelja.


- Da biste zavoljeli knjigu i čitanje, morate čitati. Da biste čitali, morate biti s knjigom od najranije dobi. Knjige su nevjerojatne. Kad ih otvorite, izlaze nevjerojatni svjetovi. I to nitko ne bi trebao ignorirati.


Svim roditeljima, ali i djedovima i bakama, stričevima i strinama to jest svima odraslima poručuje:

Djeca vole vaš glas, vole kad im pričate priče. Tako im se razvija mašta koja je kod djece fantastična.

Ivana Guljašević Kuman

Trogodišnjaci će dobivati slikovnicu Ivane Musić „Moj medo“, a sva će djeca, koja ove godine obave prvi sistematski pregled, pri upisu u prvi razred osnovne škole u svojoj biblioteci imati četiri slikovnice. Program provodi Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom zdravstva, u sklopu jedne od mjera Nacionalne strategije poticanja čitanja, s namjerom da se roditelje pouči o važnosti čitanja djeci naglas od rođenja kako bi im čitanje što prije postalo užitak.

Ivana Guljašević Kuman i Bruno Kuman u to su se uvjerili i kao roditelji koji svojim djevojčicama čitaju naglas otkako su se rodile, a sada, kada one imaju četiri i šest godina, zajedno s njima maštaju, pišu i stvaraju nove slikovnice. Više o tome, ali i o drugim njihovim slikovnicama i romanima te ima li svađa u umjetničkom braku i mogu li odijeliti privatni život od poslovnog otkrivaju u emisiji Kulturni kolokvij. Poslušajte ih u utorak, 11. siječnja, u 20 sati i 15 minuta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Struji struja

obnovljivi izvori energije

Emisija

Kulturni kolokvij

Emisija intervjua "jedan na jedan" s nekim od aktivnih sudionika naše kulturne scene, a koji uz pitanja voditelja u studiju odgovara i na već snimljena pitanja kolega s kulturne scene, ljudi iz privatnog života, kritičara, prijatelja.

Poslušajte u Slušaonici