Hrvatski radio

Prvi program

Dvjesto godina Dostojevskog

15.12.2021.

10:58

Autor: Karolina Lisak Vidović

Dvjesto godina Dostoevskog

Dvjesto godina Dostoevskog

Foto: Disput / -

Cijeli kulturni svijet ove godine obilježava 200. godišnjicu rođenja ruskoga pisca, književnoga klasika, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. Objavljivanjem zbornika "Dvjesto godina Dostoevskog" i hrvatska humanistička znanost doprinijela je toj važnoj godišnjici na izniman način i dokazala kako djelo Dostojevskog postavlja ona pitanja koja muče i nas danas.


Dvjestota obljetnica rođenja Dostojevskog pokazala je koliki je njegov utjecaj jak i koliko ne jenjava. Rustisti, književni znanstvenici i povjesničari drugih specijalizacija, ali i obični čitatelji diljem svijeta entuzijastično svojim raznolikim prilozima, konferencijama, tribinama, raznim događanjima, obilježavaju taj važan datum književne povijesti.


I kolege sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta u suradnji s nakladničkom kućom Disput ostvarili su iznimno važan pothvat, ne samo u osvjetljavanju piščeva mjesta u hrvatskoj kulturi tijekom proteklih 150 godina, nego i po pokazivanju aktualnosti velikog ruskog klasika danas, u 21. stoljeću.


Realizirali su Zbornik Dvjesto godina Dostoevskog. 


O tome zborniku i o Dostojevskom danas razgovaramo s rusisticom profesoricom sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, urednicom toga Zbornika, Jasminom Vojvodić. Zašto je baš Dostojevski jedan od najutjecajnijih i najomiljenijih svjetskih klasika uopće, pisac koji na svjetskoj hijerarhijskoj ljestvici kulture zauzima sam vrh?


Koliki je njegov utjecaj danas i na koja područja se sve proteže?


Zašto je baš on percipiran kao istinski ruski pisac?


Kako je u svojem djelo otvorio mnoge važne i danas itekako aktualne teme teme, te na koji je način hrvatska humanistička znanost doprinijela obilježavanju godišnjice njegova rođenja, tema je Kutije slova.


Ako si se uputio prema cilju i putem počeo zastajkivati i kamenjem gađati svakog psa koji laje na tebe, nikad nećeš stići na cilj.

F.M. Dostojevski

dr. sc. Jasmina Vojvodić, red. prof

dr. sc. Jasmina Vojvodić, red. prof

Foto: Tone Stojko / Sa(n)jam knjige u Istri 2021.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kutija slova

Specijalizirana emisija o umjetnosti riječi. Sustavno prati aktualnosti domaće književne scene, kao i prijevodnu literaturu zanimljivu hrvatskoj publici. Predstavlja nove knjige i autore, bavi se i klasicima, ali i novim autorskim talentima, putem svih novinarskih žanrova, od vijesti, preko reportaža, do intervjua i osvrta. Sadržava i rubrike književnih kritika: o prozi „Zvuk teksta“ i o poeziji „Glas i glas“.

Poslušajte u Slušaonici