Hrvatski radio

Prvi program

Viktor Žmegač: "Vrhunski europski romani"

10.02.2022.

12:55

Autor: Karolina Lisak Vidović

ak. Viktor Žmegač

ak. Viktor Žmegač

Foto: HRT / HRT

S posebnim zadovoljstvom u današnjoj Kutiji slova najavljujemo intelektualca koji nadilazi nacionalne okvire, vanserijskog erudita, čija se djela nalaze na popisu obvezne literature uglednih stranih sveučilišta, čovjeka koji nam neprestano dokazuje da su univerzalni intelektualci još mogući i u naše vrijeme. Uoči 93. rođendana upravo je objavio novu knjigu.

Akademik Viktor Žmegač, književni je povjesničar, teoretičar, esejist i muzikolog, nestor hrvatske germanistike, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, jedan od rijetkih naših znanstvenika koji je stekao izniman ugled daleko izvan granica naše zemlje, germanist svjetske reputacije, redoviti član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenoga društva Academia Europea u Londonu.


Korice Žmegačevih knjiga već se tradicionalno otvaraju sa strahopoštovanjem, divljenjem prema njegovoj nevjerojatnoj erudiciji i načinu pisanja. Autor je mnogih djela, neka od njih fascinantni su misaoni projekti – primjerice knjige Od Bacha do Bauhausa – Povijest njemačke kulture, ili Književnost i glazba, Povijesna poetika romana, Majstori europske glazbe, Prošlost i budućnost 20. stoljeća itd.


Njegova multikulturalna, interdisciplinarna djela o razmiču državne i spoznajne granice i grade intelektualne mostove.


On je i autor Povijesti njemačke književnosti, djela koje se koristi kao udžbenik na njemačkim i austrijskim fakultetima. I ne samo to. Sastavio je i pregled njemačke književnosti za njemačku enciklopediju.


S druge strane poznat je i po pristupačnijim kulturološkim zapisima kao što su knjige SMS-eseji i Filozof igra nogomet.


Gotovo sve nabrojene knjige imaju kultni status među čitateljima ili vlasnicima.


Posljednjih petnaestak godina profesor Žmegač napisao je desetak iznimnih knjiga o civilizaciji, kulturi i umjetnosti Europe. Voli nadasve kulturu i umjetnost Europe, koju smatra središtem naše civilizacije.


Uoči 93. rođendana objavio je novu knjigu, i to opet vezanu uz europsku kulturu.


Njezin je naziv Vrhunski europski romani, objavila ju je Matica hrvatska.


Riječ je o pregledu najvažnijih ostvarenja romanesknog žanra po njegovu izboru.


Žmegačev pregled vrhunskih ostvarenja romanesknog žanra rezultat je cjeloživotne posvećenosti čitanju i proučavanju književnosti, gotovo 90 godina ima čitateljskog staža. Knjiga je napisana s nenametljivom erudicijom te pristupačnim stilom koji će osvojiti svakog ljubitelja književnosti,


Svoj izbor autor je složio oslanjajući se na raznorodna iskustva i gledišta, književnopovijesna prosudba bila je isto toliko važna, kao i uspomene iz djetinjstva i studentskih dana.


Sva je djela ponovno pročitao jer je u isti mah bio znatiželjan je li se u percepciji nešto promijenilo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kutija slova

Specijalizirana emisija o umjetnosti riječi. Sustavno prati aktualnosti domaće književne scene, kao i prijevodnu literaturu zanimljivu hrvatskoj publici. Predstavlja nove knjige i autore, bavi se i klasicima, ali i novim autorskim talentima, putem svih novinarskih žanrova, od vijesti, preko reportaža, do intervjua i osvrta. Sadržava i rubrike književnih kritika: o prozi „Zvuk teksta“ i o poeziji „Glas i glas“.

Poslušajte u Slušaonici