Hrvatski radio

Prvi program

Božica Jelušić

23.12.2022.

12:38

Autor: HRA

Božica Jelušić u svom stanu u Đurđevcu

Božica Jelušić u svom stanu u Đurđevcu

Foto: Hrvoje Hanzec / HRA

Kolosijeci života književnice Božiće Jelušić, mnogobrojni su i raznorodni.


U svom dugom i plodnom profesionalnom radu, Božica Jelušić bavila se novinarstvom, kulturnom animacijom, pedagoškim radom, ekološkim aktivizmom, i raznim drugim poslovima na području kulture. Objavila je edamdesetak naslova poezije i proze na standardnom i kajkavskom jeziku i nanizala dugu nisku književnih nagrada. Pisala je i za novine, časopise i elektroničke medije. Prevodila Yeatsa, Frosta, Ahmatovu i druge, pisala likovne kritike, osvrte i predgovore za kataloge i slikarske monografije, vodila galerije, organizirala izložbe. I cijelo to vrijeme, neumorno i sa žarom podučavala, šireći svjetove mladim umovima i gojeći njihovu ljubav prema lijepom. I kao da to nije dosta za nekoliko ispunjenih života, obnovila je i jedan dvorac, zapravo cijelo jedno plemićko imanje – Barnagor u Čepelovcu - i pretvorila ga u kulturnu kotu.


Ipak, ona sama svoj pedagoški rad ističe kao svoju najvažniju životnu misiju. Ponosna je na to što su mnogi njezini đaci danas intelektualci ili su odabrali umjetnički poziv - s nekima surađuje, uređuje im knjige, piše predgovore, pomaže savjetima.


Božica Jelušić, gošća je emisije U sobi s pogledom 24.12.2022 od 11:05 na Prvom programu Hrvatskoga radija. Autorica emisije je Irena Plejić Premec. 

Prostranstvo se ukazuje kao nasušna potreba modernog čovjeka. Bivajući stalno ograničavan, sputavan, svrstavan u skupine, granice, rezervate i „ciljane grupe“ čovjek zaboravlja da je stvoren za duga kretanja, hodanja, plovidbe, razmahivanja i rasprostranjivanja u svim mogućim dimenzijama i pravcima. Visina i dubina su zrcalne slike iste pojave, širina i dubina hvataju se za ruke u velikim pustinjama i vodenim površinama. Tu se još nalaze djelići nepotrošenog života, i čekaju na smione ljude.

Iz knjige putopisa Božice Jelušić, Dravom i Podravljem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U sobi s pogledom

"U sobi s pogledom" autorski je, novinarski i urednički projekt Nataše Ricijaš Craig. U emisiji gostuju eminentni ljudi iz hrvatskog javnog života - kulture, znanosti, medicine, sporta – koji su svojim zapaženim karijerama, znanjem i kreativnošću utjecali na naše društvo i često ga mijenjali.

Poslušajte u Slušaonici