Hrvatski radio

Prvi program

Brodovi u pijesku (Muzej ninskih starina) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Starohrvatski brod iz Muzeja ninskih starina (izvor: Arheološki muzej Zadar)

Starohrvatski brod iz Muzeja ninskih starina (izvor: Arheološki muzej Zadar)

Foto: - / -

U Muzeju ninskih starina čuvaju se, između ostaloga, da sasvim posebna izloška – dva broda koja su Jadranskim morem plovila krajem 11. stoljeća. Jesu li to brodovi kakve u svojim zapisima spominje car Konstantin Porfirogenet kad govori o starohrvatskoj ratnoj mornarici i koje naziva kondurama?

Povijesni zapisi govore da je u vrijeme kralja Krešimira IV. Hrvatska imala čak 20 tisuća veslača na kondurama, uskim ratnim brodovima koji su bili dugi 7-8 metara i građeni klasičnim načinom s rebrima i oplatom spojenom drvenim i željeznim čavlima. Koristili su se kao brzi brodovi na vesla, a kad bi vjetar bio povoljan podizali bi četvrtasto jedro.

Dva takva broda pronađena su na ulazu u Ninsku luku 1966. godine. Riječ je o iznimnom nalazu jer je na prostoru Mediterana i Srednje Europe vrlo malo očuvanih brodova iz toga razdoblja.

U kakvom su stanju ovi brodovi pronađeni i obnavljani, te je li doista riječ o starohrvatskim kondurama, govorio nam je 2016. godine tadašnji voditelj Muzeja ninskih starina Mate Radović.

Autorica: Irena Plejić Premec, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2016.

 

Brodovi u pijesku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici