Hrvatski radio

Prvi program

Dva potresa, zagrebački i i petrinjski, daju vrlo vrijedne podatke za izradu nove hrvatske potresne karte

24.03.2022.

13:26

Autor: Blanka Jergović

Posljedice potresa

Posljedice potresa

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zagrebački potres 2020. nije bio najjači u posljednjih 140. godina - imao je 'blizanca' iz 1906. godine, i po jačini i po seizmografiji. To, kao i drugi nikada tako zabilježeni i analizirani podatci iz zagrebačkog i i petrinjskog potresa daju vrlo vrijedne podatke za izradu nove hrvatske karte potresne i opasnosti.

Slučaj bez presedana u svijetu – dva razorna potresa unutar devet mjeseci tijekom pandemije – postavio je pred hrvatske seizmologe velike izazove, kaže to naš poznati znanstvenik, seizmolog prof. dr. Marijan Herak.


Analize podataka europskih seizmografa pokazuju da je potres iz 2020. vrlo sličan onome iz 1906. godine, pa se i po intenzitetu i po seizmogramu, o ta dva potresa može govoriti kao o potresima-blizancima. To znači i da potres 2020. nije bio najjači u posljednjih 140. godina (što se stalno ističe), dakle, poslije potresa iz 1880. 


Glavni potresi, kao i oni koji su uslijedili, a u Zagrebu ih je bilo oko 4.000, prvi put su u našoj povijesti bili zabilježeni na suvremenoj seizmografskoj mreži i oni vrlo lijepo ocrtavaju da je položaj sjevernog rubnog medvedničkog rasjeda, za koji se i prije pretpostavljalo da je hipocentar potresa, a koji se pruža u smjeru Medvednice (od Hrvatskog Zagorja prema Zagrebu), sasvim sigurno bio uzročni rasjed Zagrebačkog potresa. 


Za razliku od Zagreba, u Petrinji je potres na samome kraju 2020. bilo puno jači i u prvih pet mjeseci nakon potresa locirano je oko 13.000 potresa. Prof. Herak kaže. 


- Svaki potres ručno je analiziran i ručno su očitana nastupna vremena i taj skup podataka je prekrasan. Nikada nismo imali nešto slično. Ti podatci će biti izvor znanstvenih radova u sljedećih 10 do 20 godina.


Petrinjski potres bio je potres na takozvanom rasjedu s pomakom uzduž pružanja, gdje se rasjedna krila pružaju vodoravno jedno pokraj drugoga. Na istom se rascjepu dogodio i potres iz 1909. u Pokupskom. Sada su aktivirani i drugi rasjedi, njih 3 ili 4, u blizini glavnoga. Stručnjaci će na temelju ovih analiza imati jedan dobar, pouzdan program za izradu tektonsko-seizmičkih modela petrinjskog, ali i zagrebačkog područja.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drag mi je Platon

Emisija o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, emitira se svakog petka od 12:30 do 13:00. . .

Poslušajte u Slušaonici