Hrvatski radio

Prvi program

Drag mi je Platon, 4.3.

03.03.2022.

13:30

Autor: Blanka Jergović

Superheroj

Superheroj

Foto: - / Pixabay

Rat u Ukrajini ostavit će nemjerljive lokalne ali i globalne štete i u znanosti.

NASA istražuje mogućnosti održavanja Međunarodne svemirske agencije u orbiti bez ruske pomoći, bude li to trebalo, znanstvenici u svijetu potpisuju peticiju protiv agresije na Ukrajinu, a ruski znanstvenici i znanstveni novinari izražavaju svoje protivljenje ruskom neprijateljstvu protiv ukrajinskog naroda. Rat će se odraziti na sve aspekte znanosti i to analiziramo u ovoj emisiji, općenito i na dva konkretna primjera. Prvi je ITER, najveći fuzijski eksperiment, mogući izvor sigurne energije u neograničenoj količini. Na projektu radi 35 zemalja, među njima i Ukrajina i Rusija. Voditelj našeg ekspertnog tima je dr. Toči Tadić s IRB, koji kaže da je većinu svojih zadaća u tom projektu Rusija već napravila, a za druge zamjena može doći iz nekoliko zemalja. Međutim, upitno je Ukrajinsko sudjelovanje koje je u ovom trenutku nemoguće, zbog napada na civilne objekte i razaranja znanstvenih institucija.

Drugi primjer su istraživanja svemira: Međunarodna svemirska postaja neće biti zbog izolacije Rusije izbačena iz orbite, ali odgađa se lansiranje Exo-Marsa (već treći put), zajedničkog ruso-europskog projekta, što će ga opet poskupiti.

Globalno, gubitci su ogromni i to elaborira ak. Ivo Šlaus. On rješenje  vidi u prekidu rata, nakon čega dolaze pregovori, globalno proglašavanje rata ilegalnim i ograničenje naoružanja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drag mi je Platon

Emisija o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, emitira se svakog petka od 12:30 do 13:00. . .

Poslušajte u Slušaonici