Hrvatski radio

Prvi program

Škrinja puna blaga

24.12.2021.

11:50

Autor: Hrvatski radio

škrinja 3

škrinja 3

Foto: Etnografski muzej / -

Etnografski muzej u Zagrebu čuva 147 takvih škrinja i to su reprezentativni primjerci iz svih dijelova Hrvatske, a ima ih i iz BiH i Crne Gore... Po tome su jedinstveni u našoj zemlji, jer mogu pokazati sveukupno nacionalno blago i međusobno usporediti sve te škrinje, druge kućanske predmete i komade namještaja.škrinja 2

škrinja 2

Foto: Etnografski muzej / -

Bakine i slične škrinje preživjele su, doista, sve: generacije i generacije, selidbe, požare, potrese, poplave... izdržljivost su nastavile dokazivati i u samom Muzeju; smještene od samog osnutka 1919.g. u depou u podrumskom prostoru iskusile su kapilarnu vlagu i još puno toga. O njima govori dr.sc. Zvjezdana Antoš:

Etnografski muzej, škrinje

škrinja

škrinja

Foto: Etnografski muzej / -

Postojale su i manje škrinje za nakit – nešto, gotovo, kao 'neseser', u današnjem smislu riječi... Premda su bile dosta veće od toaletnih torbica kakve poznajemo - čak duljine i nekih pola metra... One nisu bile tako česte, jer je i za njih trebalo imati novaca. Muškarci su je nosili u novi dom mladenke zajedno s velikom škrinjom, a te manje, drvene škrinje, koristile su se za nakit, perle, vrpce, konac za zlatovez ili izradu opet neke nove vrijednosti.

I svaka je morala biti puna i to - napunjena do vrha.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži – emisija koja uporno pokušava u radio ugurati slike... Pojam onoga što to umjetnost jest se promijenio. Zato smo se promijenili i mi. Govorimo o brojnim pojavama i fenomenima novoga doba, ali ne zaboravljamo ni klasike. Umjetnost u mreži je prava emisija o umjetnosti i umijeću.

Poslušajte u Slušaonici