Hrvatski radio

Prvi program

Etnološki centar baranjske baštine

05.06.2023.

12:08

Autor: HRA

U dvorištu Etnološkog centra baranjske baštine

U dvorištu Etnološkog centra baranjske baštine

Foto: - / -

Etnološki centar baranjske baštine u Belom Manastiru, mjesto je koje otkriva šareni mozaik tradicija i običaja koji čine multikulturnu Baranju

Bogatstvo baranjske etnološke baštine u punom je sjaju predstavljeno u Etnološkom centru baranjske baštine, muzejsko-edukacijskoj ustanovi osnovanoj 2016. s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne baštine ovoga kraja.

Promišljeno i uzbudljivo osmišljen stalni postav muzeja mami posjetitelja da krene u otkrivanje priča koje se kriju iza eksponata od kojih ni jedan nije mlađi od stotinu godina! Prelijepa zbirka tekstila posebno će očarati svakoga tko zaviri u muzejske ladice; šarenilo boja i finoća izrade otkrivaju vještinu, maštu i strpljenje neumornih baranjskih vezilja. Saznat ćete ovdje kako je živjelo baranjsko selo, kako su izgledale kuće i podrumi, što je baranjskom seljaku značila rijeka, a što zemlja, što se pilo i jelo, o čemu pripovijedalo, u što vjerovalo, čega se plašilo, a čemu radovalo.

Osim stalnog postava, organiziraju se ovdje i povremene izložbe, predavanja i brojne radionice. Više o Etnološkom centru baranjske baštine saznajte u reportaži Put pod noge 8.6.2023. u 12:23 na Prvom programu Hrvatskoga radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici