Hrvatski radio

Prvi program

Gjuro Pilar (Hrvatski prirodoslovni muzej) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu (izvor: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu (izvor: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Foto: - / -

Davne 1735. godine poznati botaničar Carl von Linné objavio je knjigu pod naslovom „Systema Naturae“ u kojoj je napisao novu klasifikaciju prirode na tri carstva: životinja, biljaka i kamenja, a jedan vrlo poseban kamen obilježio je i povijest naše zemlje…

Posebnu vrijednost u Mineraloško-petrografskoj zbirci Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu ima odljevak i dio originala hrašćinskog meteorita poznatog i pod nazivom „Zagrebačko željezo“ koji je dana 26. svibnja 1751. godine pao na područje Hrašćine u Hrvatskom zagorju. Zanimljivo, za taj je meteorit po prvi puta u svijetu sastavljen službeni zapis o padu meteorita na Zemlju.

Mineraloško-petrografski postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu (izvor: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Veliki značaj za razvoj mineraloško-petrografske zbirke imao je Gjuro Pilar, prvi hrvatski školovani geolog. U sam vrh svjetske znanosti ušao je već u 22. godini života svojom doktorskom disertacijom objavljenoj i na francuskom i engleskom jeziku. Osim što je vodio zbirku pa i sam muzej, Pilar je bio i dekan Mudroslovnog fakulteta te rektor Sveučilišta u Zagrebu. Za muzej je 1873. godine otkupio veliku Lanzinu zbirku iz koje je izdvojio najljepše primjerke kao okosnicu buduće sistematske zbirke minerala.

Zbirka Lanza sastoji se od 149 primjeraka minerala otkupljenih 1876. godine od Franje Lanze povodom osnutka Narodnog zemaljskog muzeja. Između 4090 primjeraka ruda i minerala koje je prikupio splitski kolekcionar prirodnina Franjo Lanza, ondašnji ravnatelj Gjuro Pilar odabrao je i otkupio najljepše primjerke za potrebe tek osnovanog Narodnog zemaljskog muzeja. Time je ta zbirka postala okosnica današnjeg Muzeja, a ujedno je i jedna od najstarijih mineraloških zbirki u Hrvatskoj.

 Gjuro Pilar (izvor: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Autorica: Marija Hanzec, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2013

 

Đuro Pilar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici