Hrvatski radio

Prvi program

Graničnici - oznake međa - kao znak i slika

05.04.2022.

11:54

Autor: Nives Nedved

default error photo

Zapostavljen, a itekako vrijedan dio baštine predstavljaju kamene oznake granica ili međa. Osim kao znak, zanimljive su nam i po načinu na koji su izrađene, u likovnom smislu riječi.


Cilj projekta Arheološkog muzeja Istre o graničnim oznakama na istarskom poluotoku - od srednjeg vijeka do modernog doba

je potraga, pronalaženje, priznavanje vrijednosti i čuvanje takvih kamenih spomenika prošlosti. Osim šuma, pretraženo je i područje negdašnje mletačko-austrijske granice, posjeda feudalnih gospoštija i seoskih općina. Sve je to rezultat interdisciplinarnog rada velikog broja stručnjaka i pridruženih članova, a voditeljica projekta je dr.sc. Tatjana Bradara. U istraživanju, tijekom godina nakupila se poprilična kilometraža terenskog rada u duljini od više od 550 km. O složenosti posla svjedoči i citat iz monografije izdane 2017.g. 'Mletačko-austrijska granica u Istri'; urednica je dr.sc. Tatjana Bradara:


Na pojedinim dionicama za samo jedan kilometar trebalo je uložiti i nekoliko sati. Radilo se o neprohodnom terenu, zaraslom u gustu vegetaciju. Ovolika kilometraža proizašla je jer se trebalo vratiti na polazišnu točku. Na pojedine dionice izlazilo se i nekoliko puta jer se tijekom rada dolazilo do novih saznanja i podataka. Najveći dio odrađen je tijekom jeseni i zime jer u drugim razdobljima nije bilo moguće radi bujanja vegetacije, zmija i komaraca. Jednu od većih poteškoća prilikom rada predstavljali su i toponimi za koje nismo uspjeli pronaći današnji naziv.

graničnik

graničnik

Foto: Tatjana Bradara / AMI

_____________________


U blizini nekadašnje mletačko-austrijske granice nalazi se i selo Kunfin

čiji naziv znači 'međa', 'granica' ili 'granično područje'.

_____________________

Nije poznato da je igdje drugdje u Hrvatskoj pronađen toliki broj graničnih oznaka kao što je to ondje, na Istarskom poluotoku.

graničnik u Motovunskoj šumi

graničnik u Motovunskoj šumi

Foto: Tatjana Bradara / AMI

Cijelu emisiju poslušajte na:


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost u mreži

Umjetnost u mreži – emisija koja uporno pokušava u radio ugurati slike... Pojam onoga što to umjetnost jest se promijenio. Zato smo se promijenili i mi. Govorimo o brojnim pojavama i fenomenima novoga doba, ali ne zaboravljamo ni klasike. Umjetnost u mreži je prava emisija o umjetnosti i umijeću.

Poslušajte u Slušaonici