Hrvatski radio

Prvi program

James Webb Teleskop

15.02.2022.

11:00

Autor: Blanka Jergović

Svemirski teleskop James Webb

Svemirski teleskop James Webb

Foto: Dotted Yeti / SHUTTERSTOCK

Ante Radonić, dr. Vibor Jelić i prof. dr. Vernesa Smolčić u ovoj emisiji govore o James Webb teleskopu, koji je lansiran na Božić prošle godine, a čije prve probne slike smo već dobili. James Webb će istraživati početke formiranja zvijezda i galaksija, ali i egzoplanete te nastojati pronaći otiske života u Svemiru. 

Sredinom ove godine bit će završena testiranja i prilagođavanja 4 glavna istraživačka instrumenta ovog teleskopa - svemirskog opservatorija, ujedno i "vremenskog stroja" jer će promatranjima u infracrvenom području omogućiti znanstvenicima pogled u duboki svemir skoro 14 milijardi godina unatrag, u vrijeme nastanka prvih zvijezda i galaksija. Drugo važno područje rada teleskopa, koji je na svojoj poziciji od Zemlje četiri puta dalje od Mjeseca, je traganje za nekim oblicima života i istraživanje egzoplaneta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici