Hrvatski radio

Prvi program

Klasično cjepivo davano u nos bolje u zaštiti od Corona virusa

31.03.2022.

11:07

Autor: Blanka Jergović

Distribucija cjepiva

Distribucija cjepiva

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Ako se koristi intranazalno, klasično vektorsko adenovirusno cjepivo protiv SARS-CoV-2 virusa, koje je dostupno na tržištu, daje puno bolju mukoznu imunost, tj. imunost sluznice. Pokazalo je to upravo objavljeno istraživanje hrvatskih znanstvenika okupljenih u Centru izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, čiji je voditelj prof. dr. Stipan Jonjić.

Istraživači u radu objavljenom u uglednom časopisu European Journal of Immunology jasno pokazuju da intranazalna vakcinacija vektorom daje puno bolju mukoznu imunost.

Cjepivo su davali miševima, intranazalno i muskularno i usporedba je pokazala da primjena cjepiva kapljično, preko sluznice nosa, izaziva vrlo efikasnu neutralizaciju na ulazu, tj. u sluznici. Osim toga je i razina imunoglobilina A viša pa tako i puno veća sposobnost onoga što se nalazi u sluznici da neutralizira protutijela, dodaje prof. Jonjić.

Trenutačno se u svijetu istražuju 22 cjepiva koja se primjenjuju ili u spreju ili kapljično. Budući da je biologija SARS-CoV-2 virusa takva da se on brzo širi i da je teško predvidjeti kakav će S protein nositi neka nova varijanta koja dolazi, do njihove komercijalne primjene ćemo morati još pričekati.

I naši proizvođači bi mogli biti zainteresirani za to. Tako su u ovom istraživanju su sudjelovali i znanstvenici Jadran galenskog laboratorija. No, unatoč mnogim izuzetno uspješnim radovima objavljivanim u najuglednijim časopisima, u Rijeci ne postoje uvjeti u kojima bi se ovakva istraživanja raditi i primjerice sa SARS-CoV-2 virusom. Budući da su cjepiva od strateške važnosti za svaku državu, pa tako i za našu, istraživači sa Sveučilišta u Rijeci se nadaju da bi i oni mogli dobiti nastambe za životinje i laboratorije u kojima bi to bilo moguće.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.