Medenjaci, keksi s medom i začinima, poznati su u različitim varijantama, širom svijeta.
13.12.2024.
14:39
Autor: HRA
Medenjaci
Foto: - / pixabay.com
Medenjaci, keksi s medom i začinima, poznati su u različitim varijantama, širom svijeta.
Budući da je med jedan od najstarijih zaslađivač u povijesti kulinarstva, možemo pretpostaviti da su u medenjacima, jednostavnim tvrdi keksima s medom, uživali još naši daleki preci i to na raznim stranama svijeta. Različite vrste kruha s medom jeli su drevni Egipćani, spominju ih Homer, Aristofan i Plinije Stariji. Da su se medenjaci/paprenjaci pekli i kod nas od davnina, potvrđuje nam i Petar Hektorović koji ih spominje u svom Ribanju u ribarskom prigovaranju, a u jednom od najvažnijih romana u povijesti hrvatske književnosti, Šenoinu ZLatarovu zlatu, jedan od glavnih likova je Magda - paprenjarka!
O medenjacima raznih vrsta, njihovoj povijesti i rasprostranjenosti u emisiji Poveznice 17.12. od 12:23 na Prvom programu Hrvatskoga radija razgovaramo s Marijanom Mikašinović Jambrović, prevoditeljicom, kolumnisticom i urednicom nekoliko nezaobilaznih kuharica. Urednica je Irena Plejić Premec.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
prije
6 dana
prije
10 dana
prije
10 dana
Emisija
Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.
Poslušajte u Slušaonici
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI