Hrvatski radio

Prvi program

Priče o staklu - Bidermajer (Muzej za umjetnost i obrt) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Bidermajer zdjela napravljena u staklarskoj radionici Osredek u Hrvatskoj, sredinom 19. st (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Bidermajer zdjela napravljena u staklarskoj radionici Osredek u Hrvatskoj, sredinom 19. st (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Foto: - / -

'Bidermajer kao stil stvara jedan idiličan svijet. Svi žele svoj dom ukrasiti šarenim, lijepim detaljima, vazama koje odišu porukama ljubavi, prijateljstva i vjernosti' kaže kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt, Sandra Kandučar Trojan.

Bidermajerom se naziva stilsko razdoblje u srednjoeuropskoj umjetnosti približno između 1815. i 1848. godine.  Kod nas se taj naziv udomaćio u drugoj polovici 19. stoljeća, a došao je iz Austrije.  Bidermajer se javlja kao opreka stilovima prošlih epoha, u  vrijeme kada dominantna društvena snaga postaje građanstvo koje njeguje drugačiju estetiku i ukus kojemu ne odgovara barokna raskoš i razmetljivost rokokoa.  Bidermajer je stil građanske obitelji i ambijenta u kojem ta obitelj živi. 

Naziv bidermajer nastao je kao kombinacija imena dvojice malograđana, koji su se pojavljivali u jednom minhenskom satiričkom listu  sredinom 19. stoljeća, a zvali su se Biedemann i Bummelmaier. Tako je riječ postala sinonim za pokorna čovjeka ograničenih obzora koji je u cijelosti posvećen obitelji, domu i privređivanju.

 

Bidermajer je pojam koji prvenstveno vežemo za predmete interijera i građanske svakodnevice. Svoj je najbolji izraz i primjenu našao upravo u umjetničkom obrtu: namještaju i drugom pokućstvu, tkaninama i odjeći, nakitu, proizvodima od lijevanoga ili kovanoga željeza, porculanu i staklu. Upravo su stakleni i porculanski predmeti neizostavan dio jednog pravog bidermajerskog salona.

19. stoljeće je i vrijeme razvoja staklarske tehnologije i industrije, novih tehničkih dostignuća i otkrića. Iako su se stakleni proizvodi kod nas velikim dijelom uvozili, proizvodile su ih i domaće staklane, poput staklane u Osretku kraj Samobora.

Autorica: Sanja Milovac, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2018.

PRIČE O STAKLU - BIDERMAJER

bidermajer-salon.jpg

bidermajer-salon.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici