Hrvatski radio

Prvi program

Priče o staklu - J.J. Mildner (Muzej za umjetnost i obrt) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Čaša J.J.Mildnera s medaljonom (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Čaša J.J.Mildnera s medaljonom (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Foto: - / -

Krajem 18. i početkom 19. stoljeća dolazi do promjene u oblicima i formi u proizvodnji čaša. One postaju jednostavnije, a raskošni dekor iz vremena baroka i rokokoa polako se gubi. No, zanimljivo je da o majstorima staklarima iz tog vremena znamo vrlo malo.

Na tada popularnim čašama ukrašenim medaljonima i natpisima, rijetki su potpisi majstora i podaci o radionicama u kojima su nastale, stoga im je danas često vrlo teško točno utvrditi porijeklo. Srećom, jedan je vješti majstor svoje čaše rado potpisivao, pa o njemu znamo više nego o njegovim suvremenicima.

Ova čaša koja se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, njegovo je djelo.  Medaljon s prednje strane prikazuje  ženski lik za koji se pretpostavlja da je carica  Marija Terezija, a s druge je strane tekst ispisan crnom tintom na srebrnoj podlozi. Na dnu čaše je također medaljon koji s unutrašnje strane prikazuje ladanjsku kuću, nekoliko grupa ljudi u razgovoru, a ispod je tekst: "Das kaiserliche Lusthaus im Augarten.“

Vješti majstor koji je izradio ovu čašu zvao se Johann Joseph Mildner i bio je sin stakloresca iz Donje Austrije.  Od koga je učio, kakav mu je bio život  i što se od njegovih staklarskih majstorija čuva u Muzeju za umjetnost i obrt, otkriva viša kustosica Sandra Kandučar Trojan.


Autorica: Sanja Milovac, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2018.

PRIČE O STAKLU - JOHANN JOSEPH MILDNER

mildner-2.jpg

mildner-2.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici