Hrvatski radio

Prvi program

Priče o staklu - Secesija (Muzej za umjetnost i obrt) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Secesijska žardinjera nastala oko 1900. godine u Češkoj  (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Secesijska žardinjera nastala oko 1900. godine u Češkoj (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Foto: - / -

Secesija je naziv za umjetnost kraja stoljeća (fin de siècle) u srednjoeuropskim državama i jedan od uvriježenih termina za međunarodni stil između 1895. i 1905., za koji su se u drugim jezicima i zemljama koristili i drugi nazivi: u Francuskoj art nouveau, u Njemačkoj i Austriji Jugendstil, u Italiji Arte floreale, u Španjolskoj Modernismo, u Velikoj Britaniji Modern Style...

Glavna obilježja secesije u slikarstvu, grafici, kiparstvu i primijenjenoj umjetnosti su prepoznatljive uzbibane valovite i vijugave linije, plošnost, asimetričnost, stilizacija biljnih ornamenata te naglašena dekorativnost. Praktičnost i jednostavnost, ali i finoća izvedbe naglašavaju se kako u arhitekturi, tako i u izradi uporabnih i dekorativnih predmeta.   Secesija kao umjetnički stil našla je, dakle, svoj odraz i u umjetničkom obrtu, pa tako i u staklarstvu. Dizajnirala je uporabne i dekorativne predmete, nakit i odjeću koju je sama nosila, a izlagala je na brojnim izložbama dekorativnih umjetnosti u Beču, Berlinu, Münchenu, Londonu, St. Louisu, Torinu i Parizu.

Nove metode i tehnike u proizvodnji secesijskog stakla u Muzeju za umjetnost i obrt ilustriraju predmeti izrađeni u najčuvenijim svjetskim staklanama, kao i autorska ostvarenja Émilea Galléa, Louisa Comforta Tiffanyja i tvrtke Johann Loetz Witwe.

 

 

 

 

 

 

Autorica: Sanja Milovac, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2018.

PRIČE O STAKLU - SECESIJA

Secesija

Secesija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici