Hrvatski radio

Prvi program

Priče o staklu - Tomislav Krizman (Muzej za umjetnost i obrt) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Četvrtasta vaza nastala oko 1913., dizajn Tomislava Krizmana (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Četvrtasta vaza nastala oko 1913., dizajn Tomislava Krizmana (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Foto: - / -

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu Tomislav Krizman, jedan od naših najznačajnijih umjetnika iz prve polovice 20. stoljeća smatra se i našim najpotpunijim predstavnikom secesije u grafičkom oblikovanju i primijenjenoj umjetnosti. Između ostaloga, dizajnirao je i predmete od stakla.

Još za vrijeme studija na Trgovačkoj akademiji u Zagrebu, Tomislav Krizman privatno je učio crtanje i slikarstvo kod Bele Čikoša-Sesije, Auera i Mencija Clementa Crnčića, a svoje karikature i vinjete objavljivao u časopisima. Otišao je potom na studij u Beč i u tom je gradu ostao deset godina. To će razdoblje biti presudno u oblikovanju njegove umjetničke osobnosti: u Beču dolazi u dodir s umjetničkom avangardom, prihvaća ideje umjetnika secesije i sudjeluje na njihovim skupnim izložbama. Nakon povratka u domovinu bavi se umjetničkim i pedagoškim radom.

Tomislav Krizman bio je svestran stvaralac. Slikao je u ulju, temperi i akvarelu, no najznačajniji dio njegova opusa čine njegove grafike. Kao dugogodišnji profesor Akademije u Zagrebu, odgojio je cijele generacije hrvatskih grafičara. Ilustrirao je knjige i časopise, radio kataloge, plakate, bavio se scenografijom i kostimografijom i izrađivao nacrte za predmete umjetničkog obrta, pa tako i za predmete od stakla. Nastojao je reformirati naš umjetnički obrt kombiniranjem secesionističke i pučke ornamentike. Što se od njegovih radova čuva u Zbirci stakla Muzeja za Umjetnost i obrt, otkriva nam viša kustosica Sandra Kandučar Trojan.

Autorica: Sanja Milovac, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2018.

PRIČE O STAKLU - TOMISLAV KRIZMAN

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici