Hrvatski radio

Prvi program

Priče o staklu - Zwischengoldglas (Muzej za umjetnost i obrt) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Čaša s prizorom lova, izrađena krajem 18. stoljeća u Češkoj  (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Čaša s prizorom lova, izrađena krajem 18. stoljeća u Češkoj (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Foto: - / -

Za staklarstvo iz doba rokokoa karakteristična je proizvodnja čaša s dvostrukim stijenkama među koje su se umetali zlatni gravirani listići. Ta je tehnika poznata pod njemačkim nazivom zwischengoldglas, što zapravo znači „zlato između stakla“.

U prvoj polovici 18. stoljeća iz staklarskih radionica u Šleskoj i Češkoj počet će izlaziti proizvodi napravljeni posebnom tehnikom, na njemačkom nazvanom zwischengoldglas (mn. zwischengoldgläser). Iako se taj naziv odnosi na staklarske proizvode nastale u razdoblju rokokoa, primjerci izrađeni vrlo sličnom tehnikom pronađeni su još u rimskim katakombama u 3. st. „Sama ta tehnika poznata je još od antike, ali kako je to već bilo kroz vrijeme, srednji je vijek mnoga dostignuća zaboravio“ kaže Sandra Kandučar Trojan, kustosica u Muzeju za umjetnost i obrt Zagrebu.

Ovaj stakleni medaljon iz 4. stoljeća prikazuje jedan rimski bračni par. Na njemu je i natpis koji se vrlo često pojavljuje na rimskim čašama: „PIE ZESES!“ Mi bismo rekli: „Živjeli!“

 

Antički primjerci čaša ukrašavanih umetnutim zlatnim ukrasima najčešće su izrađivani tako da se dekoracija od graviranih zlatnih listića radila s unutrašnje strane dna čaše, a potom pokrivala staklenim diskom, dok su majstori iz razdoblja rokokoa rabili dvije identične čaše koje bi umetnuli jednu u drugu, a između njih je bila dekoracija od graviranog zlata ili srebra.

U priči o tome kako je ukrašavanje stakla zlatnim i srebrnim listićima umetanim između dvije staklene stjenke ponovno ušlo u staklarsku praksu, a onda i u modu krajem 17. i početkom 18. stoljeća, važnu ulogu igra jedan alkemičar i ljekarnik, osebujan čovjek i vješt majstor.

Oštećena čaša iz 18. stoljeća na kojoj se vide dvostruke stjenke i umetnuti zlatni listići (izvor: Muzej za umjetnost i obrt)

Autorica: Sanja Milovac
Proizvodnja: Hrvatski radio, 2018.

PRIČE O STAKLU - ZWISCHENGOLDGLASER

Galerija
medaljon-1.jpg, Foto: -/-
casa-pukla.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici