Hrvatski radio

Prvi program

Ptice i promjene

30.03.2022.

13:20

Autor: Hrvatski radio

Vrabac

Vrabac

Foto: - / Pixabay

Istraživanje Njemačkog centra za bioraznolikost pokazalo je da što češće vidimo ptice i čujemo njihov cvrkut i pjev to smo sretniji.

Ptice se smatraju jako dobrim indikatorima stanja okoliša, a ako znamo da svaka treća vrsta ptica u Europi pokazuje pad brojnosti onda nam to ne govori samo što se događa njima, već što se događa njihovoj hrani, a posljedično i nama samima.

dr.sc. Jelena Kralj, Zavod za ornitologiju HAZU

Druga je pak studija europskih znanstvenika, temeljena na bazama podataka i iz naše zemlje, utvrdila značajan gubitak bioraznolikosti među pticama na području Europske unije. Od 1980. brojnost ptica smanjena je za 600 milijuna jedinki, a najveći je gubitak među pticama povezanim s poljoprivrednim zemljištima, među kojima je i nama dobro poznati vrabac. Pad broja upravo takvih čestih i brojnih vrsta ptica zabrinjavajući je jer implicira štetu počinjenu nad našim ekosustavima i njihovom funkcijom, ali potencijalno i uslugama ekosustava o kojima čovječanstvo ovisi. Razlozi za to gubitak su staništa za ptice, povećano korištenje pesticida i insekticida, ali i klimatske promjene. Pa da bi bili sretniji, kako sugerira istraživanje iz Njemačke, moramo se početi brinuti za ptice. To već više od sto godina rade u Zavodu za ornitologiju HAZU-a kroz monitoring, prstenovanje, ali i kroz brojne projekte očuvanja staništa za ptice. Kako osigurati budućnost za ptice, a time i za nas same poslušajte u emisiji Oko znanosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici