Nije lako slijediti tragove koji nam mogu otkriti prošlost pojedinih jela i namirnica: nema tu pravih crta, povijest hrane zamršeno je klupko. Ono što danas stavljamo na naše tanjure plod je ljudskoga znanja i iskustva, kulturnih preplitanja, političkih odluka, mode, ekonomskih zakonitosti, prirode i njenih mijena...
Kada se govori o povijesti hrane, jednu stvar treba neprestano imati na umu, a to je da su se često, na istome mjestu i u isto vrijeme, ljudi hranili različito. Stol siromaha i bogataška trpeza itekako su se razlikovali. Dok se na stolovima prvih jela rijetka kaša, drugi su kušali profinjene delicije.
U emisiji Poveznice o povijesti hrane razgovaramo s novinarkom i prevoditeljicom Marijanom Mikašinović Jambrović, koja je prevela i uredila mnoge kuharice, među njima i knjigu Kreativna kuhinja Steve Karapandže, surađivala je na projektima Veljka Barbierija, piše kolumne o podrijetlu namirnica i hrani, a povod razgovoru je njezin prijevod knjige Maxa Millera, Okusi povijesti.
Riječ je o popularnom izdanju čiji autor nije ni kuhar ni povjesničar, ali jest strastveni amaterski istraživač povijesti hrane, a njegova duhovita knjiga u kojoj donosi i stare recepte, od kojih su neki po autorovu priznanju, sasvim nejestivi, nudi i niz citata iz izvora, koje oni koje ova tema zanima mogu dalje slijediti i otkrivati fascinantnu povijest hrane. Slušajte nas 10.9. i 17.9.2024. od 12:23 na Prvom programu Hrvatskog radija.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.