Hrvatski radio

Prvi program

Najtoplije mjesto u Sunčevom sustavu: postignut rekord u oslobađanju fuzijske energije; novo cjepivo i test za Covid-19; padanje satelita lansiranih prošli tjedan

10.02.2022.

12:50

Autor: Blanka Jergović

Covid-19, ilustracija

Covid-19, ilustracija

Foto: Dado Ruvic/Illustration//File Photo / REUTERS

Novi rekord u oslobađanju trajne fuzijske energije: na najvećem i najmoćnijem operativnom tokamaku na svijetu JET-u postignut je novi rekord od nevjerojatnih 59 megadžula.

U tome je sudjelovalo skoro 4 tisuće 800 ljudi iz EUROfusiona, konzorcija koji gradi buduću fuzijsku elektranu ITER. Analize su, među ostalima, radili i hrvatski znanstvenici predvođeni dr. Tončijem Tadićem s IRB. Na JET-u se postižu temperature i do 10 puta veće od onih u središtu Sunca. Ovo postignuće, kaže voditelj EUROfusiona, Tony Donne, govori da smo na pravom putu u stvaranju globalne budućnosti temeljene na fuzijskoj energiji.

Više od 400 milijuna slučajeva Corona virusa, u Hrvatskoj se bližimo milijunu, uz izrazito visoku smrtnost – novisti u testiranju i cijepljenju i druge aktualne teme komentira prof. dr. Bojan Polić. A Ante Radonić objašnjava zašto su počeli padati sateliti koje je prošlog tjedna lansirala tvrtka SpaceX i kakvu ulogu u tome ima Sunce.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drag mi je Platon

Emisija o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, emitira se svakog petka od 12:30 do 13:00. . .

Poslušajte u Slušaonici