Hrvatski radio

Prvi program

Robotski sustav Ronna: nove ocjene vode ga prema tržištu

20.02.2022.

17:44

Autor: Blanka Jergović

Robotski sustav Ronna

Robotski sustav Ronna

Foto: - / -

Robot Ronna nakon nedavnih poboljšanja i dobrih ocjena ide na tržište, ali u privatnoj kompaniji. 

Hrvatski robotski sustav Ronna tijekom Covida poboljšan je toliko da je postao jedan od najboljih i najtočnijih robotskih sustava u svijetu. Njegovu buduću primjenu u medicini jedan od autora neurokirurg prof. dr, Darko Chudi vidi izvan Sveučilišta. 

"Imamo potpuno nove podatke o točnosti tog robotskog sustava", kaže prof. Chudi. "Robot je prošao rigorozne provjere na kojima je pokazao da je do sada jedan od najtočnijih u svijetu što se tiče stereostatičkih operacija, tj. operacija mozga. Sve to dovodi do toga da robota moramo na neki način certificirati, a za to ga treba izvući sa sveučilišta tako da se osnuje kompanija za primjenu robotike u medicini."

Robot u operacijama najbolje performanse pokazuje u navođenju kirurga na mjesto unutar lubanje gdje se nalazi mali proces, primjerice mali tumor  ili lezija. Puno je brži u obavljanju biopsija, dok bi u budućnosti bi mogao raditi i duboku mozgovnu stimulaciju kod poremećaja svijesti. A to je, dodaje prof. Chudi nevjerojatno uzbudljivo područje, posebice u kombinaciji s izradom medicinskog robota poput Ronne.

U drugom dijelu emisije govorimo o knjizi "Mikrobi u stihu i pjesmi" prof. dr. Stjepana Pepeljnjaka. Osvrćemo se i na otkriće do sada najveće poznate galaksije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.