Hrvatski radio

Prvi program

Rodna kuća Dragutina Tadijanovića u Rastušju

28.06.2022.

16:02

Autor: Hrvatski radio

Rastušje

Rastušje

Foto: Ivana Sučić / -

Prošlo je 15 godina od smrti velikog pjesnika Dragutina Tadijanovića koji je svoje prve stihove napisao na predivnom imanju rodne kuće u Rastušju.

Selo Rastušje kraj Slavonskog Broda mjesto je u kojem se 1905. godine rodio veliki hrvatski pjesnik Dragutin Tadijanović. Rastušje je obilježilo Tadijino djetinjstvo i bilo je vječna inspiracija za njegove brojne stihove i prozne tekstove, a rodna kuća i okolno imanje kriju brojne zanimljivosti ne samo o Tadijanoviću već i velikim imenima hrvatske kulture koji su dolazili u pjesnikov rodni kraj. 


I 15 godina nakon smrti Dragutina Tadijanovića brojni pojedinci i grupe dolaze vidjeti mjesto zbog kojeg su napisani stihovi koje svi učimo još u osnovnoj školi pa smo se u emisiji Put pod noge i mi zaputili u ovo posebno mjesto. 


Gost emisije je Miroslav Bjelobrk, unuk i skrbnik ostavštine Dragutina Tadijanovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici