Hrvatski radio

Prvi program

Sanja Grgina

10.02.2023.

12:43

Autor: HRT

Sanja Grgina

Sanja Grgina

Foto: Sanja Grgina / HRT

Gošća emisije U sobi s pogledom 11.02.2023. je Sanja Grgina, glumica i lutkarica, dramska pedagoginja i pripovjedačica.


'Umjetnost je nešto što me nadahnjuje, što me hrani, što me čini boljom osobom.'

Sanja Grgina

Lutkarica i glumica koja je, u gotovo 30 godina na sceni Kazališta lutaka u Zadru, postala i njegov zaštitni znak, svojom je neobuzdanom energijom odavno osvojila srca zadarskih mališana, posjetitelja kazališta lutaka. Njen prepoznatljiv glas i lutkarski talent učinio je njen profesionalni život bogatim i ispunjenim, a tko ju je god upoznao zna kako se njena životna energija preljeva na svakoga s kim ona dođe u kontakt.

I danas je jednako zaljubljena u svoj posao, kao prvoga dana, i naglašava kako lutkarsko kazalište nije kazalište za djecu već kazalište za sve.

'Kod rada na predstavi, najljepše mi je kad završi proba i svi odu, a ja ostanem još malo u tišini, sama sa sobom i s lutkom. Da se još malo bolje upoznamo, da se stopimo. Između lutke i animatora postoji veza koja je na metafizičkoj razini. Kad uzmem lutku i ona mene pogleda, ona je meni potpuno predana – tu prestaje razum, to se ne da riječima opisati.'

Sanja Grgina

Svojim radnim entuzijazmom ostvarila je i brojne projekte izvan matičnog kazališta u kojima se pokazala i dokazala i kao redateljica, dramska pedagoginja, a odnedavno i kao pripovjedačica.

Kad govori o pripovijedanju Sanja Grgina uvijek će vam reći: ' Nisam ja tražila priču, ona je našla mene. Ja sam samo iskoristila sve vještine svoga zanata i sve alate koji su meni kao glumici poznati, kako bih priču učinila živom.'


Sanja Grgina, gošća je emisije U sobi s pogledom 24.12.2022 od 11:05 na Prvom programu Hrvatskoga radija. Autorica emisije je Majda Makovec-Joksimović.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U sobi s pogledom

"U sobi s pogledom" autorski je, novinarski i urednički projekt Nataše Ricijaš Craig. U emisiji gostuju eminentni ljudi iz hrvatskog javnog života - kulture, znanosti, medicine, sporta – koji su svojim zapaženim karijerama, znanjem i kreativnošću utjecali na naše društvo i često ga mijenjali.

Poslušajte u Slušaonici