Hrvatski radio

Prvi program

Sigurnost djece u prometu

04.09.2023.

10:23

Autor: Hrvatski radio

Djeca i promet

Djeca i promet

Foto: hr / hr

Sigurnost djece u prometu 

Početak školske godine praćen je povećanjem djece sudionika  u prometu. Kako bi pomogli svojoj djeci usvojiti osnove ponašanja u prometu roditelji bi trebali prvo porazgovarati s djecom i ukazati na pozitivne i negativne primjere ponašanja u prometu. Vježbati zajedno s djecom sigurno prelaženje kolnika i objasniti svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca. Ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu prema školi i iz škole, odaberite najsigurniji put, ne nužno najkraći i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu. Ukažite djetetu sva opasna mjesta na tom putu i ispravite dijete u situacijama kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila. Pratite prvašiće prema i iz škole barem prvih desetak dana i vlastitom djetetu primjerom pokažite kako se treba ispravno ponašati u prometu. U emisiji Umijeće odrastanja  o sigurnosti djece u prometu govore dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić, prometna inženjerka Lana Račić i  Ana Šestan iz policije.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umijeće odrastanja

Biti roditelj, najteža je uloga koju nam je život dodijelio. Prihvatimo li je ozbiljno, tada nam se svakodnevno pitanja nameću sama – jesmo li dobro postupili, hoćemo li donijeti ispravnu odluku, što je za naše dijete najbolje? Ova pitanja postavljaju si i svi drugi koji rade s djecom i za njih – odgajatelji, učitelji, liječnici, psiholozi, defektolozi, sociolozi… a njima se pridružujemo i mi, novinari.

Poslušajte u Slušaonici