Hrvatski radio

Prvi program

Slušaj kako zemlja diše

17.12.2021.

15:01

Autor: HRT

božićno drvce

božićno drvce

Foto: https://pixabay.com / https://pixabay.com

Nitko ne može sa preciznošću reći koliko se u svijetu ukupno posiječe drvaca koje će se okititi u danima prije Božića ili na sam Badnjak. No, važno je znati kako su potrebne godine truda i strpljenja da bi božićno drvce bilo spremno za sječu.

Dugotrajan je posao uzgoja božićnih drvaca jer taj proces traje od 10 do 20 godina. Toliko je vremena potrebno da iz sjemena izraste drvce koje je dovoljno veliko i lijepo da zaslužuje svoje mjesto u vašem domu. Uz mnoge privatne uzgajivače i Hrvatske šume proizvode božićna drvca za sječu i prodaju. I to je samo dio njihovih proizvoda. U 24 rasadnika po cijeloj Hrvatskoj proizvode šumski sadni materijal, ukrasne sadnice i božićna drvca, a godišnje iz njihovih rasadnika izađe, i u državne šume se vrati, 9 milijuna malih sadnica i tone sjemenja – sve s namjerom da nam šume budu bogate i zdrave.

Ipak, naintenzivnije razdoblje je upravo  u studenom i prosincu, kaže inženjerka šumarstva Mirjana Grahovac Tremski,  viša stručna suradnica za rasadničarsku proizvodu u Hrvatskim šumama.


rasadnik

Kako odabrati savršeno drvce? Hoće li biti veliko ili malo, hoćete li se odlučiti za ono u posudi, ono s tzv baliranim korjenom, odnosno izvađenim zajedno sa zemljom i zamotanim u jutenu vreću, ili ćete uzeti posjećeno?

Je l bolja jela ili smreka. Hoće li smreka biti srebrna, kavkaska ili obična... želje i ukusi su različiti.

No, svi želimo da drvce što duže izgleda lijepo i svježe. Zato je važno da u prostoriji, u koju ćete smjestiti drvce, nije prevruće i da zrak nije jako suh. A kako bi vaše drvce potrajalo što duže, vrlo je važno da kupite drvce koje nije posječeno mjesecima ranije. 

Želite li biti sigurni da je vaše božićno drvo svježe posječeno, najbolje je da kupite ono iz domaćih rasadnika. Kako znati je li proizvedeno u Hrvatskoj  otkriva nam inženjerka šumarstva Mirjana Grahovac Tremski, viša stručna suradnica za rasadničarsku proizvodu u Hrvatskim šumama.

domaća božićna drvca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Slušaj kako zemlja diše

Ekološko edukativna emisija, govori o očuvanju i zaštiti okoliša planeta Zemlje, njezinoj bogatoj biološkoj raznolikosti koju treba sačuvati od svih gospodarskih zahvata u okoliš, posebno kod investicija upitnog okolišnog aspekta.

Poslušajte u Slušaonici