Hrvatski radio

Prvi program

Svjetlosno onečišćenje

03.06.2022.

11:17

Autor: Hrvatski radio

Zemlja

Zemlja

Foto: Ilustracija / Pixabay

U nastojanju da noć pretvorimo u dan umjetnom rasvjetom izgubili smo pogled na zvjezdano nebo, ali i stvorili brojne probleme u ekosustavima. 

Danas se procjenjuje da 80 posto ljudi na svijetu nikada nije uživo vidjelo Mliječnu stazu.

Dr.sc. Željko Andreić, RGN

Budući da je određena razina narušavanja prirodnog mraka umjetnom rasvjetom ulica, prometnica i javnih mjesta nužna u urbanim sredinama, prvenstveno zbog sigurnosti, pod pojmom „svjetlosno onečišćenje“ se u prvom redu podrazumijeva svaka nepotrebna emisija svjetlosti odnosno emisija u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti. Prvi su na ovaj problem ukazali astronomi kojima svjetlosno onečišćenje ometa promatranje noćnog neba, no isto tako brojnim se znanstvenim studijama posljednjih desetljeća dokazalo kako umjetna rasvjeta ometa biološke procese kod mnogih životinjskih vrsta, posebno smeta kukcima kod noćnog lova te pticama za orijentaciju na njihovim zahtjevnim selidbenim putovima. 

Prirodna izmjena dana i noći od velike je važnosti i za ljudsko zdravlje. Nepotrebno umjetno noćno svjetlo za vrijeme spavanja prekida proizvodnju melatonina, hormona važnog za ljudsko zdravlje. Loše postavljena odnosno krivo usmjerena rasvjeta troši i puno više energije, uzaludan je financijski trošak te nepotrebno dolazi do emisije ugljikovog dioksida. 

No, rješenja postoje! Postavljanjem ekološke, prilagođene i pravilno usmjerene umjetne rasvjete sigurnost u gradovima i na prometnicama neće se ugroziti, a smanjit će se negativan utjecaj na okoliš.

O svjetlosnom onečišćenju kao i o tajnama promatranja noćnog neba poslušajte u emisiji Oko znanosti u kojoj gostuje profesor dr.sc. Željko Andreić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici