Hrvatski radio

Prvi program

Vulkanska erupcija u Tongi

20.01.2022.

12:29

Autor: Blanka Jergović

Erupcija vulkana na Tongi,

Erupcija vulkana na Tongi,

Foto: CIRA/NOAA / Handout via REUTERS

 U snažnoj erupciji u Tongi podmorski vulkan izbacio je ogroman gljivoliki oblak i prašnu sve do stratosfere, čuo se i u nekim dijelovima Amerike, a valovi nakon tsunamija zapljuskuju obale čak do Novog Zelanda. 

Erupcija je stvorila i jedinstvene, do sada neviđene koncentrične gravitacijske valove oko Zemlje, Stiže pomoć, ali s njom i bojazan po do sada od Covida slobodnu zemlju s oko 100 tisuća stanovnika, koja je potpuno promijenila izgled, a kako će završiti proces promjene koji je pokrenut još se ne može reći.Za analizu tog događaja i moguće projekcije zamolili smo prof. dr. Dražena Balen, s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

O novom protokolu za pripravu jedne vrste optički čistih struktura, sastavnih podjedinica niza biološki aktivnih spojeva razvijen je na Institutu Ruđer Bošković. Protokol kojim možemo dobiti i molekule koje do sada nismo mogli dobiti je bolji za okoliš i jeftiniji, a sada se provjerava kako bi se mogao iz laboratorije prenijeti u infustrijsku primjenu, kaže dr. Matija Gredičak, voditelj Grupe za asimetričnu organokatalizu IRB-a.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drag mi je Platon

Emisija o aktualnostima iz znanosti i tehnologije, emitira se svakog petka od 12:30 do 13:00. . .

Poslušajte u Slušaonici