Hrvatski radio

Prvi program

Znanstveno istraživačko izdavaštvo u vrijeme Covida

19.01.2022.

10:53

Autor: Blanka Jergović

covid-19

covid-19

Foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock

Više informacija, veća dostupnost i transparentnost istraživačkih postupaka i rezultata, uz povećanu brigu za integritet istraživanja – to su neke od posljedica pandemije na znanstveno istraživačko izdavaštvo. O posljedicama pandemije na izdavaštvo u medicinskim znanostima razgovarat ćemo s prof. dr. Svjetlanom Kalanj Bognar, urednicom časopisa Croatian Medical Journal, a čut ćemo i iskustvo iz neurokirurgije, prof. dr. Darka Chudyja.

Izdavaštvo u medicini u znaku je Covida, ali i važnih rezultata iz raznih područja. U 2021. U Croatian Medical Journal-u (CMJ) bila su to istraživanja matičnih stanica i njihova uporaba u liječenju, ortopedija i moderna robotska tehnologija u neurokirurgiji. Prof. dr. Svjetlana Kalanj Bognar, urednica tog časopisa, ističe njegovu atraktivnost za naše ali i strane istraživače, jer je časopis citiran u važnim bazama podataka. Zato je važan u njihovoj znanstvenoj karijeri. Za publiku, CMJ je također važan izvor podataka o medicini i biomedicinskim istraživanjima, jer je časopis u slobodnom pristupu (ne naplaćuje objavljivanje, a čitanje je besplatno na internetskim stranicama CMJ-a). Međutim i tu postoji još dosta prostora za poboljšanje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici