Hrvatski radio

Prvi program

Divlji pijat

10.01.2022.

14:18

Autor: Irena Plejić Premec

default error photo

Bolski srednjoškolci projektom Divlji pijat promoviraju domaću otočku kuhinju i mediteransku prehranu kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Godine 2013. na UNESCO-ov Popis nematerijalne baštine čovječanstva uvrštena je mediteranska prehrana kao zajedničko dobro sedam mediteranskih zemalja: Italije, Španjolske, Cipra, Grčke, Portugala, Maroka i Hrvatske. Kako je otok Brač u tom smislu jedna od amblematskih zajednica u Hrvatskoj, bolski su se srednjoškolci popularizaciji mediteranske prehrane priključili projektom u središtu kojega je jestivo samoniklo otočko bilje, znano kao mišanca ili divje zeje.


Projekt uključuje nekoliko razina: terenske i gastro radionice, fešte na početku nove školske godine na bolskoj rivi, a godine 2019. objavljena je i knjiga „Divlji pijat“ s receptima za jela od samoniklog bilja. Knjiga je trojezična (na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku), a u studenom 2021.godine tiskano je i novo izdanje na kojem je izdavač, Srednja škola Bol, ponosno istaknuo i amblem/markicu prestižnog priznanja Gourmand World Cookbook Awards. Naime, knjiga je bila finalist navedenog natjecanja u dvije kategorije: Mediterranenan Diet i East Europe. Osvojila je treće mjesto u kategoriji East Europe.


Nositelji projekta su Udruga Imena iz Zagreba i Srednja škola Bol. Možda je upravo prava uloga, ali i odgovornost učenika i nastavnika SŠ Bol da promiču održivu gastronomiju upravo u skladu sa svjetskim trendovima i stečenim znanjima pošalju pravu poruku lokalnoj zajednici i daleko šire.


Projekt ide dalje…učenicima vrlo zanimljiv i kreativan!


O mediteranskoj prehrani i o njezinoj zastupljenosti i načinu bredniranja u našoj turističkoj ponudi, te o projektu Divlji pijat kao primjeru dobre prakse govorimo u ciklusu Poveznice 11.1.2022., u emisiji „Mediteranska prehrana, 2. dio“.


„Mišanca, kako joj sama narodna riječ kaže, mješavina je samoniklog jestivog bilja koje raste na obalama, uz more, na polju i u šumi. Ona je važan dio mediteranske prehrane; u dalmatinskoj divljini, u njezinim tećama, prisutna je odvajkada, a često je bila i glavna, osnovna hrana.”

Iz knjige Divlji pijat

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici